Senatul a respins solicitarea ICCJ privind începerea urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian

Senatul a respins, luni, solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian.

07 oct. 2013, 14:59
Senatul a respins solicitarea ICCJ privind începerea urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian

Peste 100 din senatorii prezenţi au votat împotriva acestei cereri. Pentru aprobarea solicitării era necesar votul majorităţii senatorilor prezenţi.

Rezultatul oficial al votului Senatului în cazul solicitării privind începerea urmăririi penale în cazul ministrului Varujan Vosganian a fost anunţat în plen. Astfel, au fost înregistrate 126 de voturi „împotriva” începerii penale şi 25 de voturi „pentru”.

Votul a fost secret cu bile, fiind exprimate 151 de voturi.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni dimineaţă, înaintea şedinţei USL, că va propune ca senatorii liberali să se abţină la votul în cazul începerii urmăririi penale a ministrului Economiei, senatorul Varujan Vosganian, deoarece „ar fi în mod simbolic într-un conflict de interese”.

„Eu voi propune colegilor mei din PNL cel puţin să ne abţinem de la votul de azi. Să nu votăm ca fiind simbolic într-un conflict de interese. E vorba de un coleg de-al nostru, lăsăm restului Senatului decizia şi în felul acesta nu se poate spune nici că îl socotim vinovat, ceea ce nu putem să-l socotim pe Varujan Vosganian. Din punctul nostru de vedere, nu există pe ce s-a înaintat elemente pentru începerea urmării penale. Pe de altă parte, să nu se poată invoca faptul că am bloca demersurile Justiţiei”, a spus Antonescu.

Şeful PNL a mai spus că parlamentarii se află într-o situaţie „complicată”, „încurcată” din punct de vedere legislativ în ceea ce priveşte votul în cazul lui Vosganian.

„Noi suntem într-o situaţie şi legislativă complicată pentru că în momentul în care trimiţi un astfel de dosar şi ceri un vot parlamentarilor, ei sunt într-o situaţie încurcată. Pe de o parte nu doresc să blocheze Justiţia, pe de altă parte nu pot ca prin votul lor, dacă nu au elemente, să considere vinovat pe cineva”, a spus Antonescu.

La rîndul său, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, după şedinţa USL, că nu va da dispoziţie de la partid privind votul în plenul Senatului în cazul cererii de începere a urmăririi penale împotriva ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

Jumătate din senatorii prezenţi la şedinţa Comisiei juridice din 1 octombrie a votat pentru aprobarea cererii procurorului general privind începerea urmăririi penale împotriva ministrului Varujan Vosganian, iar cealaltă jumătate s-a pronunţat împotriva solicitării, cazul urmând să meargă la plenul Senatului.

Senatorul PNL Varujan Vosganian a susţinut, în 1 octombrie, la Comisia juridică, referindu-se la acuzaţiile de complot şi subminarea siguranţei naţionale la adresa sa, că, în adâncul sufletului, niciun parlamentar nu crede „o iotă” din această „gogoriţă”, el menţionând că Senatul trebuie să voteze „pentru demnitatea sa, pentru statutul pe care îl care şi care a fost statuat încă de la Constituţia din 1866”.

CITESTE SI:

Vosganian: Guvernul a decis să salveze o industrie, iar un procuror consideră că nu trebuia ajutată