Senatul SUA, acord de 300 miliarde de dolari pentru finanţarea bugetului

Liderii Senatului Statelor Unite au ajuns miercuri la un acord de 300 de miliarde de dolari referitor la finanţarea bugetului, pe termen de doi ani, într-o încercare de a pune capăt neînţelegerilor politice pe această temă din ultimii ani.

08 feb. 2018, 09:15
Senatul SUA, acord de 300 miliarde de dolari pentru finanţarea bugetului

Acordul, anunţat de liderii republicanilor şi democraţilor din Senat, va majora plafonul pentru finanţarea apărării şi cel pentru unele cheltuieli interne. Alături de reducerile de taxe adoptate de Congres în decembrie, noile cheltuieli vor mări şi mai mult deficitul bugetului federal.

”Proiectul este rezultatul unor negocieri intense dintre liderii din Congres şi Casa Albă. Am muncit din greu pentru a găsi o soluţie comună şi a rămâne concentraţi în slujba poporului american”, a declarat liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell. Planul trebuie să fie aprobat atât de Camera Reprezentanţilor cât şi de Senat, ambele controlate de republicani, iar apoi trebuie promulgat de preşedintele Donald Trump.

Democraţii din Camera Reprezentanţilor au avertizat că nu vor susţine acordul dacă preşedintele acestei camere, republicanul Paul Ryan, nu se va angaja să promoveze o legislaţie separată referitoare la politica imigraţiei. Chuck Schumer, liderul democraţilor din Senat, a spus că acordul ar trebui să rupă cercul luptelor partizane legate de cheltuieli. Casa Albă a anunţat că acordul include extinderea, până în martie 2019, a plafonului pentru datoriile guvernamentale.

Departamentul Trezoreriei a avertizat că fără extinderea de către Congres a aprobării finanţării, guvernul va rămâne fără opţiuni de împrumut în prima jumătate a lunii martie. Acordul mai oferă fonduri pentru ajutoare pentru dezastre, infrastructură şi programe legate de abuzul de opiu, au spus liderii din Senat. Directorul pentru afaceri legislative de la Casa Albă, Marc Short, a arătat că acordul va majora cheltuielile cu aproape 300 de miliarde de dolari.

În afară de acordul pe termen de doi ani, parlamentarii mai încearcă să ajungă la un acord până joi pentru a evita blocarea activităţii şi a finanţării guvernului până pe 23 martie. Dacă nu vor reuşi, activitatea guvernului va fi oprită pentru a doua oară în acest an.