MAE: Nu există probe privind existenţa unor închisori CIA în România

Documentul făcut public de Senatul SUA nu conține referiri la România, iar autoritățile române nu dețin niciun fel de probe din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenție ale CIA sau că aeroporturile românești ar fi fost utilizate de CIA pentru transportul sau detenția unor prizonieri suspectați de acte de terorism, informează Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul unui comunicat de presă, transmite Agerpres. 

16 dec. 2014, 18:55
MAE: Nu există probe privind existenţa unor închisori CIA în România

De asemenea, nu au fost obținute până în prezent dovezi legate de cazuri în care persoane sau agenții străine oficiale au fost implicate pe teritoriul României în acțiuni de privare de libertate sau transport ilegal de deținuți.

„MAE subliniază că România, stat membru al Uniunii Europene și al NATO, parte la Convenția împotriva torturii și altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante (New York, 1984), se disociază și respinge vehement astfel de practici, indiferent de circumstanțe.

Aceasta este politica sa oficială ca stat și, în același timp, politica clară, fără echivoc și compromisuri în materie de drepturile omului a Uniunii Europene, pe care România o susține și o practică fără rezerve”, subliniază MAE privitor la „alegațiile vehiculate în spațiul public referitoare la România în urma publicării Rezumatului Executiv al Raportului Comitetului pentru Informații al Senatului SUA cu privire la programul de interogare și detenție al CIA”.

MAE reamintește că au fost făcute demersuri în scopul verificării alegațiilor respective.
„O Comisie de anchetă a fost instituită de Senatul României în decembrie 2005. Raportul, adoptat de Senat în 2008, a concluzionat că nu au fost identificate elemente privind existența unor baze secrete americane, centre de detenție sau zboruri neautorizate ale CIA destinate transportului sau detenției unor prizonieri suspectați de acte de terorism.
Chiar dacă România nu este menționată în rezumatul făcut public al Raportului Congresului SUA, autoritățile române nu pot face abstracție de perpetuarea, în continuare, în spațiul public, a unor alegații care o incriminează, autoritățile române competente manifestând toată disponibilitatea pentru elucidarea acestora. În acest sens, este relevant faptul că o anchetă judiciară a fost deja declanșată și este în derulare. Autoritățile competente întreprind toate demersurile necesare pentru soluționarea acestei cauze, cu deplina respectare a principiilor statului de drept și drepturilor omului.
Referitor la nivelul de detaliere a informațiilor care pot fi furnizate cu privire la această anchetă, trebuie ținut cont de limitările impuse prin prevederile legale care reglementează derularea unei investigații penale, până la finalizarea acesteia. De asemenea, este necesară precauție în privința declarațiilor publice care ar putea afecta cursul anchetei”, se apreciază în comunicatul citat.

MAE reafirmă faptul că, în calitate de membru al comunității de valori occidentale, România este profund atașată statului de drept, instituțiilor democratice, promovării și apărării drepturilor omului.

„MAE apreciază transparența fără precedent de care a dat dovadă Congresul SUA prin publicarea Rezumatului Executiv al Raportului Comitetului pentru Informații al Senatului SUA cu privire la programul de interogare și detenție al CIA. MAE reamintește faptul că actuala Administrație de la Washington a pus oficial capăt programului de detenție și interogare incriminat în Raport, la instalarea sa în funcție. Parteneriatul Strategic cu SUA este și rămâne puternic. Bazele colaborării cu SUA în cadrul acțiunilor antiteroriste sunt solide, întemeiate pe obiective comune, pe respectarea dreptului internațional, în vederea unui răspuns prompt și adecvat la amenințările emergente”, subliniază sursa citată.