CAZUL DAN ŞOVA. Cererile DNA de reţinere şi arestare, votate joi la Senat. Ce va face PSD

Senatul se va pronunţa joi, la ora 10.00, asupra solicitării DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului PSD Dan Şova. Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că senatorii şi deputaţii social-democraţi vor vota pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, dar şi în cazul lui Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu.

02 dec. 2015, 12:04
CAZUL DAN ŞOVA. Cererile DNA de reţinere şi arestare, votate joi la Senat. Ce va face PSD

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, miercuri, că senatorii vor da, joi, de la ora 10.00, votul în privinta reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Şova. „Solicitarea şi votul în privinţa reţinerii şi arestării preventive a senatorului Şova se va da joi, la ora 10.00″, a spus Tăriceanu.

Întrebat dacă va fi cvorum, acesta a spus că este obligaţia senatorilor, conform statului, să fie prezenţi la şedinţă, mai ales că „joi va fi o zi plină”.

Legat de modul în care o să voteze, joi, senatorii PSD, Liviu Dragnea a precizat că aceştia vor vota pentru ridicarea imunităţii lui Şova, la fel cum social-democraţii vor proceda şi în privinţa deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu.

Decizia politică a PSD este că senatorii şi deputaţii PSD vor vota pentru ridicarea imunităţii în cele trei cazuri (Ioan Oltean, Cătălin Teodorescu şi Dan Şova – n.r.). Inclusiv în situaţia lui Dan Şova, care este joi. Senatorii noştri sunt convocaţi, vor fi la serviciu şi vor vota pentru asta”, a declarat Liviu Dragnea în cadrul unei conferinţe de presă.

CITEŞTE ŞI: Deputatul Ioan Oltean află pe 9 decembrie dacă va fi ARESTAT în Dosarul ANRP

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a sesizat procurorul general pentru a cere președintelui Senatului încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 — iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

În dosar a fost reținut Mihai Bălan, director general al CET Govora, pentru abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale). Ulterior, Instanța supremă a stabilit ca acesta să fie cercetat sub control judiciar.

Dan Şova este acuzat şi în Dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.

În 25 martie, Senatul a respins cererea DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Şova, care a primit 79 de voturi „pentru” şi 67 „împotrivă”, senatorii susţinând însă că, potrivit regulamentului, nu au fost întrunite condiţiile legale pentru aprobare. Decizia a fost luată deşi Constituţia prevede că încuviinţarea cererii se face cu majoritatea senatorilor prezenţi.

Votul a fost contestat la Curtea Constituţională de către PNL şi a fost reluat în 2 iunie, când plenul a respins, din nou, cererea DNA.

CITEŞTE ŞI: Deputaţii jurişti au avizat ARESTAREA lui Ioan Oltean: „Mai mare umilinţă nu am suferit”