SENTIMENTUL de dimineaţă: „Brokerul de joi“ se aşteaptă la stagnarea cotaţiilor la bursă

Oricare ar fi variaţiile pe termen foarte scurt, scăderile ca şi creşterile la bursă ar putea masca, azi, o stagnare, o consolidare a nivelurilor actuale ale pieţei, „o pauză în trend“, după cum ne spune Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities. Bursa de la Bucureşti a înregistrat ieri volume excepţionale, de 76,6 milioane de lei. Piaţa ar avea după ce să ia pauză....

02 feb. 2012, 07:36
SENTIMENTUL de dimineaţă: „Brokerul de joi“ se aşteaptă la stagnarea cotaţiilor la bursă

Numai tranzacţiile cu Fondul Proprietatea au ajuns ieri la 26 de milioane de milioane de lei, cu alte zece s-au plătit 2 tranzacţii cu acţiuni BRD, de aproape 15 milioane de lei. Piaţa a fost  efervescentă la Bucureşti, cum nu era întotdeauna nici în zilele „boom“-ului din 2007.

 

„Nu ştiu dacă este momentul să se ia poziţii (de cumpărare sau vânzare, n.r.) semnificative. Piaţa are capacitatea să urce mai sus, din punctul de vedere al cotaţiilor, dar sunt şanse mari ca o săptămână sau chiar două să avem de a face cu o consolidare a actualelor niveluri, în fapt cu o stagnare“, a declarat, pentru RTV.NET, Dan Rusu, cu o oră înaintea deschiderii Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

 

Raportul săptămânal al analistului de la BT Securities este una dintre sursele de bază ale articolului nostru care cercetează, în fiecare luni, perspectivele pieţelor. Luni a fost vorba despre Ce şanse de creştere au euro, aurul şi acţiunile bursiere în această săptămână.

 

„Avem de a face cu un raliu, deja“, descria aseară creşterea bursei, cu un termen de jargon favorit al brokerilor, şi Iulian Panait, liderul firmei de consultanţă KTD Invest. În dimineaţa aceasta a fost nevoie să-l mai întrebăm o dată pe Rusu dacă ajustează cumva ce am spus în articolul de luni.

 

„Ne putem gândi că vom avea o pauză în trend“, ne-a răspuns acum Dan Rusu, nuanţând, fără să schimbe, ceea ce ne spusese în raportul său de luni: că indicele BET Fi, care face media ponderată a variaţiilor preţurilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea, are puterea să treacă de 23.000. Ieri s-a oprit puţin peste. „Sigur că are această putere şi probabil că va ţinti spre  23.500 de puncte, dar asta nu schimbă perspectivele“, adaugă acum analistul.

 

Indicele BET- FI este cel mai nervos şi mai sensibil (vedem de ce la capitolul DIDACTICE) şi deci este şi  cel mai analizat de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

 

Deja de luni aflasem de la analistul clujean că nu mizează pe un raliu peste 23.000 de puncte, „cel puţin nu fără să vedem mai întâi ceva corecţii. Suportul minor a fost desemnat la 21.000 de puncte“, adică aici ar mai fi un obstacol înainte ca, eventual, la nivelul de 19,000 să se confirme o nouă tendinţă negativă – scriam atunci în Ce şanse de creştere au euro, aurul şi acţiunile bursiere în această săptămână.

 

Pieţele contractelor la termen (futures, care pariază pe evoluţiile ulterioare ale indicilor bursieri ai lumii) se arată optimiste, deşi cu prudenţă. De altfel, tonusul pozitiv al pieţelor externe a fost un argument vital şi pentru bursa noastră, aşa cum am spus ieri în Creştere într-o lună cât într-un an, la bursă. Tendinţa negativă anuală, răsturnată.

 

Piețele asiatice au dat un ton optimist azi. „Încrederea în viitor a mediului de afaceri din SUA şi din Europa se îmbunătăţeşte. Criza datoriilor europene este într-o perioadă de acalmie temporară, astfel încât acțiunile sensibile la țtirile economice vor avea o șansă de câștig”, a declarat Mitsushige Akino, care de la Ichiyoshi Investment Management Co din Tokyo, pentru Bloomberg.

 

Eventualele surprize europene şi americane ar putea veni din oportunităţile de ştiri inventariate în articolul Pieţele lumii, puse la încercare de ştirile previzibile din această săptămână.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.