SENTIMENTUL de dimineaţă: „Brokerul de miercuri“ se întreabă cât de sănătoasă este tendinţa actuală

După ce ieri, Bursa din Bucureşti şi toate bursele europene au interpretat aproape convingător partitura „raliului“ entuziast, brokerii aşteaptă şi mai mult nişte corecţii. Care n-ar fi surprins pe nimeni să vină încă de luni. „Poate ar fi chiar mai bine pentru tendinţa aceasta de creştere să se producă o corecţie“, ne-a spus Adrian Ormenişan, de la firma de brokeraj SSIF Broker Cluj Napoca, cu aproape o oră înaintea deschiderii Bursei.

01 feb. 2012, 07:36
SENTIMENTUL de dimineaţă: „Brokerul de miercuri“ se întreabă cât de sănătoasă este tendinţa actuală

Brokerul clujean nu crede că avem întrunite condiţiile pentru o creştere atât de vertiginoasă încât să nu suporte corecţii negative temporare. Ar fi ceea ce brokerii numesc „raliu“, dar „nu are cum să fie raliu, deja am văzut de ieri că volumele de acţiuni au început să scadă în piaţă“, adaugă Adrian Ormenişan, de la SSIF Broker Cluj Napoca. Iar corecţiile sporesc autoritatea tendinţelor pentru că acestea rămân naturale.


Statisticile nu prea încurajatoare despre economiile SUA şi Chinei ar putea stimula vânzările pentru încasarea profitului creşterilor anterioare, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ca şi în restul Europei.

 

Totuşi, o veste bună şi definitivă, oficială, despre încheierea negocierilor Greciei cu creditorii săi, ar putea amâna încă o zi mult pândita corecţie negativă.

Mai rămâne de văzut şi cât de pozitiv va fi efectul succesului emisiunii de obligaţiuni româneşti peste Ocean asupra investitorilor străini, fără ai căror bani nici nu ar putea fi vorba de creşteri la BVB. Sau dacă a fost suficientă corecţia de luni, care a întrerupt o serie de 7 zile de creşteri consecutive.

 

Plasate în peisajul mai vast al ultimului an, creşterile din acest an nu fac decât să se încadreze în tendinţa ascendentă pe termen lunar, care are ca ţintă pragul de de 23.000 de puncte pentru indicele BET Fi. Acesta face media ponderată a variaţiilor preţurilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea. De această ţintă ne vorbeşte, de două- trei luni, Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities din Cluj Napoca, în raportul său sătămânal.

 

De vreo două săptămâni raportul BT Securities nu ne mai spune, însă, că această tendinţă de creştere este de fapt o corecţie pozitivă, pe o perioadă mai lungă, a tendinţei principale anuale care ar fi încă descendentă.

 

Mai multe detalii tehnice vedeţi în articolul… Ce şanse de creştere au euro, aurul şi acţiunile bursiere în această săptămână. De asemeni, în…Pieţele lumii, puse la încercare de ştirile previzibile din această săptămână, aveţi inventarul ştirilor care ar putea schimba direcţia tendinţelor.

 

Să amintim doar, aici, că a apărut un nou „suport minor“ pentru BET FI (un prag sub care scăderea este puţin probabilă, n.r., Vezi capitolul DIDACTICE), la 21.000 de puncte, iar nivelul de confirmare negativă a devenit 19.000. Adică sub acest suport „s-ar contura o tendinţă, nouă, negativă“.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

Capitolul „DIDACTICE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


loading...