SENTIMENTUL de dimineaţă: Creşteri bursiere încordate azi, până la rezolvarea problemei Greciei

Până la eventualul anunț oficial al încheierii definitive a negocierilor legate de datoriile Greciei, Bursa din București va repeta comportamentul încordat de ieri, ne spune „brokerul de miercuri“, Sergiu Mandiș, de la Fairwind Securities. Ieri indicii au crescut cu zgârcenie, animați numai de zvonurile privind progresele înregistrate în problema greacă. După creşterile consecutive anunţului, vor urma „corecţii binevenite“...

08 feb. 2012, 07:42
SENTIMENTUL de dimineaţă: Creşteri bursiere încordate azi, până la rezolvarea problemei Greciei

Azi noapte, piețele asiatice au crescut în urma unui zvon și mai consistent, dar lucrurile nu sunt atât de simple cu toate că percepția generală este că Grecia va fi scoasă din faliment. Azi, liderii ei politici urmează să se întâlnească din nou, ca să se pună de acord privind programul de austeritate cerut de UE.

 

„Dacă se anunţă azi ceva, vom avea o creştere, dar atenţie, în funcţie de condiţiile specifice de pe fiecare piaţă, creşterea s-ar putea să fie scurtă, pentru că cotaţiile au ţinut deja seama de rezolvarea problemei la greci. Nu mult după creşterile din momentul anunţului vor veni şi corecţiile“, a declarat, pentru RTV.NET, Sergiu Mandiş, de la casa de brokeraj Fairwind Securities, cu trei sferturi de oră înaintea deschiderii pieţelor.

 

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este şi ea expusă corecţiilor după creşterile remarcabile din primele cinci săptămâni ale anului.

 

Pe de altă parte, „brokerul de miercuri“ crede că nu trebuie să ne temem de aceste corecţii, indiferent de durata lor, pentru că este sigur că  „a fost răsturnată tendinţa descrescătoare pe termen anual, declanşată acum doi ani“.

 

„Cel puţin în prima jumătate a anului, noua tendinţă de creştere va fi stabilă în ciuda corecţiilor inerente. O corecţie negativă este chiar binevenită, din când în când, dă forţă tendinţei de creştere, căci oferă posibilitatea intrării la cumpărare. Şi cea care va urma curând după certificarea ieşirii din faliment a Greciei va fi la fel. Mari investitori stau pe cash şi aşteaptă tocmai corecţiile ca să intre la cumpărare, la preţuri mai mici“, explică Sergiu Mandiş.

 

Cel mai nervos şi mai analizat indice de la Bursa din Bucureşti, BET Fi,  pleacă azi de la 23.737 de puncte, adică destul de confortabil deasupra suportului de la 23.500, nivelul care părea greu de atins, când se comporta ca o rezistenţă împotriva creşterii (vezi capitolul DIDACTICE, pentru explicaţii).

 

BET Fi este indicele care face media ponderată a variaţiilor cotaţiilor Societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). Acestea sunt în mod sigur în atenţia investitorilor străini, şi de aceea indicele BET Fi  este în centrul atenţiei analiştilor.

 

Indicele se află în faţa unei noi curse ascendente, după ce a trecut „peste 23,000 şi nici măcar acum nu avem semne evidente de epuizare“, scria Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, luni dis de dimineaţă, în raportul pe baza căruia am şi scris sinteza privind previziunile săptămânii (Ce vor face euro şi bursele cu sau fără examenul grec trecut. Previziunile săptămânii).

 

Raportul analiştilor de la BT Securities stabileşte un reper valabil pentru întreg anul: „Următorul nivel hotărâtor în evoluţia pieţei româneşti pe 2012 este pe aproape, mai exact la 25.000 de puncte. În funcţie de reacţia SIF-urilor la acest prag, vom rămâne la scenariul cu implicaţii negative de la acest nivel“, spune Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, în raportul său.

 

Altfel spus, Dan Rusu nu este aşa de sigur că a fost răsturnată  tendinţa principală a pieţei, cea descendentă, declanşată acum doi ani, până BET Fi nu va reuşi să depăşească pragul de la 25.000, cândva în săptămânile următoare.

 

Iată cum, depăşirea rezistenţei de la 23.000 – 23.500 a deschis, săptămâna trecută, noi perspective, pe care le-am abordat în sinteza previziunilor pentru această săptămână (Ce vor face euro şi bursele cu sau fără examenul grec trecut. Previziunile săptămânii).

 

Cu sau fără noul start dat de veştile bune din Grecia, „corecţia binevenită“ va veni la un moment dat, după ce indicii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat creşteri de 12 – 22%, de la începutul anului încoace.

 

La noi se mai adaugă şi nesiguranţa politică şi pericolul de a se transforma într-o instabilitate care a r putea alunga investitorii cu bani, adică pe străini. Astfel că este înţelept să atragem atenţia asupra pragurilor sub care ar fi preferabil ca indicele BET Fi, al SIF-urilor şi al FP, să nu coboare: mai întâi, dacă se poate, nici măcar sub 23.000 de puncte, deşi nu ar fi o mare tragedie.

 

Şi dacă ar cădea sub acest nivel, pentru zilele următoare ar mai rămâne suporturi care să se împotrivească tendinţei temporare de scădere, la 21.000 de puncte şi la 19.000. Abia sub acest nivel ne putem teme că ajustarea negativă, corecţia, s-a transfosmat într-o tendinţă negativă durabilă.

 

Pieţele contractelor la termen (futures, care pariază pe eveoluţia ulterioară a indicilor marilor burse ale lumii) erau relativ optimiste indecise înainte de deschiderea burselor.

 

(Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii. Bursele se deschid la ora 10 în Europa, deci şi în Bucureşti)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.