SENTIMENTUL de dimineaţă: Schimbarea guvernului, un pretext pentru piaţă, spune „brokerul de marţi“

Nici un stimulent pozitiv nu este la îndemână pentru a se relua raliul de creştere la bursă. Grecia nu trimite veşti bune, iar la Bucureşti începe ritualul de schimbare a Guvernului. „Se anunţă o zi neclară ca şi cea de ieri, cu scăderi şi reveniri, dar important este că, în ciuda scăderilor, presiunea la cumpărare este mare“, ne spune „brokerul nostru de marţi“, Liviu Mureşian, directorul de tranzacţii de la Intercapital Invest

07 feb. 2012, 07:33
SENTIMENTUL de dimineaţă: Schimbarea guvernului, un pretext pentru piaţă, spune „brokerul de marţi“

Totuşi, indicii bursieri au scăzut clar, ieri, pe fondul… indeciziei evocate de brokerul de la Intercapital Invest, dar asta nu îi schimbă tonusul.

 

Demisia premierului şi schimbarea guvernului nu au fost decât motivele aşteptate de piaţă pentru a efectua corecţiile de preţuri, necesare după o perioadă de creşteri consistente. A fost un pretext, care va funcţiona ca la carte şi azi“, a declarat pentru RTV.NET, Liviu Mureşian, cu trei sferturi de oră înaintea dechiderii bursei.

 

Cumpărătorii, care au dat forţă creşterilor de la începutul acestui an, „sunt în piaţă şi sunt gata să cumpere din nou. Se vede şi după volumul mare înregistrat ieri, chiar şi pe scădere“, atrage atenţia brokerul de la Intercapital Invest. Ieri s-a tranzacţionat de peste 15 milioane de euro, nu cu mult mai mult decât vineri, când cotaţiile erau la maximul anului. Aceste lichidităţi zilnice au fost destul de rare în ultimii doi ani.

 

Forţa corecţiei negative rămâne încă  imprecisă, mai ales că scăderile de ieri s-au oprit deasupra nivelurilor de suport pentru creştere abia cucerite, în urma raliului din aceste prime săptămâni ale anului. (v. cap. DIDACTICE pentru explicaţii).

 

Cel mai nervos şi mai analizat indice de la Bursa din Bucureşti, BET Fi pleacă azi de la 23.657 de puncte, adică destul de confortabil deasupra suportului de la 23.500, nivelul care părea greu de atins când se comporta ca o rezistenţă împotriva creşterii.

 

Societăţile de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt în mod sigur în atenţia investitorilor străini, şi de aceea indicele BET Fi, care face media ponderată a variaţiilor acestor acţiuni este în centrul atenţiei analiştilor.

 

Să fi oferit piaţa, ieri, semnele evidente de epuizare“ ale forţei de creştere, semne despre care vorbea raportul săptămânal al casei de brokeraj BT Securities, publicat, tot ieri, dar înainte de deschiderea bursei?!

 

BET Fi a trecut „peste 23,000 şi nici măcar acum nu avem semne evidente de epuizare“, scria Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, luni dis de dimineaţă, în raportul pe baza căruia am şi scris propriul nostru raport privind previziunile săptămânii (Ce vor face euro şi bursele cu sau fără examenul grec trecut. Previziunile săptămânii).

 

Semne de oboseală piaţa a dat, ieri, în orice caz, după ce indicii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) înregistraseră creşteri de 12 – 22%, de la începutul anului încoace.

 

Nici azi nu ne putem aştepta la semne mai bune, din cauza nesiguranţei politice autohtone, ca şi a celei externe, privind capacitatea Greciei de a satisface rigorile Uniunii Europene.

 

Astfel că este înţelept să atragem atenţia asupra pragurilor sub care ar fi preferabil ca indicele BET Fi, al SIF-urilor şi al FP, să nu coboare: mai întâi, dacă se poate, nici măcar sub 23.000 de puncte. Nu ar fi o mare tragedie, pofta de încasare a profitutilor l-ar putea trimite sub acest nivel, chiar azi.

 

Şi dacă ar cădea sub acest nivel, pentru zilele următoare ar mai rămâne suporturi care să se împotrivească tendinţei temporare de scădere, la 21.000 de puncte şi la 19.000. Abia sub acest nivel ne putem teme că ajustarea negativă, corecţia, s-a transfosmat într-o tendinţă negativă durabilă.

 

Este, însă, la fel de important să revenim la raportul analiştilor de la BT Securities, care stabileşte un reper valabil pentru întreg anul: „Următorul nivel hotărâtor în evoluţia pieţei româneşti pe 2012 este pe aproape, mai exact la 25.000 de puncte. În funcţie de reacţia SIF-urilor la acest prag, vom rămâne la scenariul cu implicaţii negative de la acest nivel“, spune Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, în raportul său.

 

Altfel spus, dacă BET Fi, nu va reuşi să depăşească pragul de la 25.000, cândva în săptămânile următoare, tendinţa principală a pieţei, cea anuală, este cea descendentă, declanşată acum doi ani.

 

Iată cum, depăşirea rezistenţei de la 23.000 – 23.500 a deschis, săptămâna trecută, noi perspective, pe care le-am abordat în sinteza previziunilor pentru această săptămână (Ce vor face euro şi bursele cu sau fără examenul grec trecut. Previziunile săptămânii).

 

Pieţele contractelor la termen (futures, care pariază pe eveoluţia ulterioară a indicilor marilor burse ale lumii) erau indecise înainte de deschiderea burselor. Mai precis, oscilau cu sutimi de procent în jurul lui 0%, ceea ce exprima un anume sentiment de încredere că criza europeană este de acum pe calea rezolvării, indiferent de bâlbâielile (politice şi aici) ale grecilor.

 

(Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii. Bursele se deschid la ora 10 în Europa, deci şi în Bucureşti)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.