Separatiştii catalani Carles Puigdemont şi Antoni Comin şi-au ocupat locurile în Parlamentul European

Liderii separatişti catalani Carles Puigdemont şi Antoni Comin şi-au ocupat luni locurile în Parlamentul European, promiţând să susţină la nivel european cauza independenţei Cataloniei faţă de Spania, relatează Reuters.

13 ian. 2020, 18:00
Separatiştii catalani Carles Puigdemont şi Antoni Comin şi-au ocupat locurile în Parlamentul European

Ambii politicieni s-au stabilit în Belgia, iar autorităţile de la Madrid au încercat să obţină extrădarea lor pentru implicarea în organizarea referendumului pentru secesiune din 2017 şi în proclamarea secesiunii, acte considerate de Spania ilegale.

„Este o zi istorică pentru noi”, a declarat Puigdemont presei. El şi Comin au fost aleşi europarlamentari în mai anul trecut, dar nu s-au putut întoarce în Spania pentru a depune jurământul şi a-şi prelua acreditările, deoarece ar fi putut fi arestaţi, informează Agerpres.

În decembrie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că Oriol Junqueras, un alt separatist din Catalonia ales în Parlamentul European, beneficiază de imunitate. El rămăsese în Spania, unde a fost condamnat în octombrie la 13 ani de închisoare pentru tentativa de secesiune din 2017. Curtea Supremă a Spaniei a hotărât săptămâna trecută că Junqueras nu are imunitate ca europarlamentar, iar vinerea trecută PE i-a revocat mandatul.

Instanţa de cel mai înalt nivel de la Madrid a cerut să se ia aceeaşi măsură şi faţă de Puigdemont şi Cumin, iar aceştia să fie predaţi autorităţilor spaniole, conform mandatelor europene de arestare existente pe numele lor. Luni, Puigdemont a susţinut o poziţie contrară: el a cerut ca, dimpotrivă, să i se permită şi lui Junqueras să îşi îndeplinească funcţia încredinţată de alegători. „Dacă Uniunea Europeană ar fi într-adevăr o uniune a drepturilor şi libertăţilor, Oriol Junqueras ar fi astăzi aici”, a afirmat el.