Mărţişorul, inclus în patrimoniul imaterial cultural UNESCO ca obicei în Bulgaria, Macedonia, România, Republica Moldova

Liderul grupului social-democrat din Senat, Șerban Nicolae, a anunțat, miercuri, în plen, că Mărțișorul a fost inclus în patrimoniul imaterial cultural al UNESCO.

06 dec. 2017, 10:13
Mărţişorul, inclus în patrimoniul imaterial cultural UNESCO ca obicei în Bulgaria, Macedonia, România, Republica Moldova

Anunţul includerii Mărţişorului în patrimoniul imaterial UNESCO a fost postat pe site-ul instituţiei.

„Practicile culturale asociate cu data de 1 martie includ tradiţii transmise din timpuri străvechi, care celebrează începutul primăverii. Principalul obicei constă în a face, oferi şi purta o împletitură albă şi roşie, care este apoi dată jos când apare primul copac înflorit sau prima rândunică. (…) Se crede că obiectul de podoabă oferă protecţie simbolică împotriva pericolelor”, se arată pe site-ul UNESCO. 

„Cu foarte puțin timp în urmă, la reuniunea Comitetului îndrituit al UNESCO, din Coreea, s-a aprobat includerea în patrimoniul imaterial cultural al UNESCO a Mărțișorului — obicei tradițional din aceste zone, pre-creștin, anterior marilor migrații, specific populației autohtone, dar care se întinde azi pe teritoriul mai multor țări din zona balcanică, din Republica Moldova, până în zona Macedonia. Eu cred că este un lucru important: alături de doină, în patrimoniul cultural al UNESCO să fie și Mărțișorul, tradiționala sărbătoare a românilor”, a precizat senatorul PSD Şerban Nicolae.