Şerban Valeca: Institutul „Cantacuzino” a primit finanţare şi până la sfârşitul anului va fi susţinut în continuare

Institutul "Cantacuzino" a primit finanțare din partea Ministerului Cercetării și Inovării și până la sfârșitul anului susținerea va continua, a anunțat, luni, ministrul Șerban Valeca, cu prilejul ceremoniei oficiale de deschidere a Congresului Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" - "Perspective interdisciplinare".
Filip Stan
29 mai 2017, 20:44
Şerban Valeca: Institutul

Aș dori să spun câteva cuvinte despre susținerea pe care ministerul nostru o acordă atât institutelor naționale — și aici mă refer la mult mediatizatul caz Institutul ‘Cantacuzino’: ministerul nostru, prin Programul Nucleu, i-a acordat o tranșă și până la sfârșitul anului susținerea va fi în continuare. Probabil că Ministerul Sănătății va reuși să demareze un program de investiții pentru demararea producției de vaccinuri„, a declarat Valeca, ministru al Cercetării.

Rectorul universității, Ioanel Sinescu, a subliniat că instituția de învățământ are o semnificație deosebită pentru istoria și evoluția României.

Mai ales această instituție de învățământ superior apărută în Europa. Această parte a Europei, cu o istorie aparte, care a fost mereu potrivnică neamului românesc. S-a întâmplat totuși prin voința, dorința, prin calitățile unui distins predecesor de-al nostru, Carol Davila, venit în România la invitația prințului Bibescu pentru a se ocupa de mediul sanitar românesc„, a adăugat Sinescu.

Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, a vorbit despre colaborarea cu UMF.

Cred cu tărie că în viitor și UB poate să se constituite într-un partener credibil, solid, consistent și coerent pentru programele dumneavoastră de cercetare programele academice, având fără doar și poate în vedere că în momentul de față cercetarea în domeniul științelor bio-medicale, în domeniul științelor vieții este avanpostul cercetării științifice în lumea întreagă„, a afirmat Mircea Dumitru.

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a evidențiat importanța cercetării medicale în prezent.

Este evident că în zilele noastre cercetarea științifică de performanță nu se mai produce strict pe specializare. Este evident faptul că și noi, ca pacienți, observăm aceste lucruri în ceea ce înseamnă practica medicală, îmbinarea între tehnologie, între robotică și… Cercetarea medicală înseamnă foarte mult pentru actul medical în momentul de față. (…) Învățământul românesc în integralitatea lui se primenește, se modernizează și racordează la standardele internaționale, fiind recunoscut prin centrele lui de excelență, pe care dorim să le consolidăm și extindem„, a spus demnitarul.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a menționat că recunoașterea sistemului românesc de cercetare și recunoașterea medicinei românești sunt mai pronunțate în afara țării decât în interior.

Constat cu oarecare tristețe că recunoașterea învățământului superior medical, în special, și al învățământului superior românesc, în general, recunoașterea sistemului românesc de cercetare și recunoașterea medicinei românești sunt mai pronunțate în afara țării decât în interiorul țării. Este un paradox. Medicii români sunt recunoscuți afară, știm cu toții și dumneavoastră mai bine decât mine cât și cum. Alegerea României la președinția Agenției Universitare a Francofoniei pentru un mandat de patru ani, cea mai mare organizația mondială academică ce cuprinde universități din 111 țări, este o recunoaștere a sistemului românesc de învățământ superior și a sistemului românesc de cercetare. Uităm de toate aceste lucruri în societatea românească, dar mă bucur să văd că nu uităm de aceste lucruri și dăm dovadă de consecvență și coerență la nivelul UMS ‘Carol Davila’„, a afirmat Cîmpeanu.

Consilierul de stat Diana Păun a arătat, cu această ocazie, că progresul în medicină este esențial, dar nu și suficient.

Acesta trebuie dublat de diseminarea rezultatelor, pentru că a aduce un beneficiu pacientului înseamnă să transpunem rezultatele inovării în medicină. Acestea trebuie să depășească granițele dintre state, astfel ca informația să ajungă la toată comunitatea medicală„, a precizat ea.

Rectorul Universității Politehnice, Mihnea Costoiu, s-a referit la faptul că în ultimii 27 de ani din România au plecat aproximativ 20.000 de medici și circa 200.000 de ingineri.

După 27 de ani societatea românească începe să se trezească. A fost nevoie să plece circa 20.000 de medici și vreo 200.000 de ingineri din România ca societatea românească să conștientizeze în ce situație ne aflăm și cât de importantă este munca noastră. Astăzi, România are nevoie acută de medici cum are nevoie acută de ingineri și cred că are nevoie acută de colaborarea dintre noi„, a spus rectorul.

Citeşte şi Directorul Institutului Cantacuzino şi-a dat demisia. Bodog: Marţi numesc un alt manager, care sper să rezolve problemele

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cine este cel mai bogat român din toata timpurile? Comuniștii l-au condamnat la moarte, a fugit din România ca să scape
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Când ești obligat să plătești fondul de rulment și când nu. Ce spune legea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
AccuWeather a stabilit momentul perfect pentru concediu în 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ajutorul de care mulți părinți nu știu! Ce poate primi lunar o familie monoparentală în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile