Serbia începe vaccinarea populaţiei împotriva COVID. E prima ţară din Balcani care începe campania

Șerbia începe chiar în ajunul Crăciunului, campania naţională de vaccinare a populației împotriva noului coronavirus, începând cu rezidenții din căminele de îngrijire a persoanelor vârstnice, a anunțat miercuri președintele țării, Aleksandar Vucic.

23 dec. 2020, 17:05
Serbia începe vaccinarea populaţiei împotriva COVID. E prima ţară din Balcani care începe campania

Serbia începe vaccinarea populaţiei împotriva COVID. Astfel, devine prima țară din Balcani care își vaccinează populația împotriva maladiei COVID-19 și, totodată, una dintre primele din Europa. În Uniunea Europeană, campaniile de vaccinare vor începe duminică, 27 decembrie.

Serbia începe vaccinarea populaţiei împotriva COVID. E prima ţară din Balcani care începe campania

Cu o populație de 7 milioane de locuitori, Șerbia a primit marți primele 5.000 de doze de vaccin anti-COVID produs dePfizer-BioNTech și mizează pe o altă tranșă de circa 20.000 de doze în luna ianuarie.

„Vaccinarea începe mâine în Șerbia cu vaccinul Pfizer. Este foarte important pentru noi că vaccinarea să înceapă și că noi să încercam să salvam un număr cât mai mare de persoane”, a spus în decursul zilei de miercuri președintele Vucic în fata reprezentanților presei, potrivit AFP.

Până în acest moment, peste 300.000 de persoane au fost infectate în Serbia cu noul coronavirus, iar aproape 2.800 dintre ele au murit. Serbia, a cărei Agenție pentru medicamente a autorizat vinerea trecuta importurile de vaccin Pfizer-BioNtech, este prima tara din Balcanii de Vest care a cumpărat un vaccin anti-COVID-19. Președintele Vucic a precizat că vaccinarea vă începe în azilurile pentru vârstnici.

„Este important să îi protejam pe acești oameni (…) pentru că peste 80% dintre persoanele care au decedat din cauza acestui virus teribil sunt persoane în vârstă și ele sunt cele mai amenințate”, a adăugat Aleksandar Vucic.

Președintele sârb speră într-o vaccinare „mai mare” către jumătatea lunii ianuarie, obiectivul fiind acela de a vaccina „sute de mii de persoane, sau chiar 1 milion de persoane (…), până la sfârșitul lunii ianuarie” cu prima doza a acestui vaccin.

Serbia, o țară candidată la aderare în Uniunea Europeană, dar care întreține relații strânse cu Rusia și China, mizează, de asemenea, pe vaccinul rusesc Sputnik V și pe cel produs de compania farmaceutică chineza Sinopharm.

Citeşte şi: Vaccinarea anti-COVID-19 în România. Persoanele ce doresc să se vaccineze se pot programa online, telefonic sau prin medicul de familie