Serbia vrea să formeze un "Mic Shengen" cu Albania şi Macedonia de Nord

Publicat: Vineri, 27 Septembrie 2019 17:05 // Actualizat: Vineri, 27 Septembrie 2019 17:05 // Sursa: romaniatv.net

Iniţiativa preşedintelui sârb Aleksandr Vucic de a crea un "Mic Schengen", format din Albania, Macedonia de Nord şi Serbia înseamnă o viaţă mai bună pentru toţi cetăţenii, a asigurat vineri la Belgrad vicepremierul sârb Zorana Mihajlovic, transmite Tanjug.

Preşedintele sârb a afirmat că a discutat despre această problemă cu premierii nord-macedonean şi albanez, Zoran Zaev şi Edi Rama, şi că obiectivul vizat este stimularea afacerilor şi a liberei circulaţii a bunurilor, oamenilor şi serviciilor, informează Agerpres.

Un acord mai specific în acest sens este aşteptat la o conferinţă prevăzută pentru 9-10 octombrie la Novi Sad, la care urmează să participe cei trei lideri şi al cărei principal subiect îl vor reprezenta planuri concrete de întărire a relaţiilor dintre pieţele regionale şi de creare a unui "Mic Schengen", a declarat Vucic reporterilor la New York.

"Vrem să ne consolidăm relaţiile politice şi economice şi să apărem în faţa Uniunii Europene ca un bloc, şi nu individual", a menţionat preşedintele sârb.

Citeşte şi Macedonia de Nord vrea să devină membră a NATO în acest an

Vicepremierul Mihajlovic, care este şi ministru al construcţiilor, transporturilor şi infrastructurii, a explicat vineri pentru postul RTS că toate ţările din regiune sunt prea mici pentru a avea un impact asupra indicatorilor europeni şi globali, însă alăturându-şi forţele în plan economic şi al afacerilor viaţa cetăţenilor lor va cunoaşte o îmbunătăţire, potrivit Agerpres.

"Nu vorbim aici de o nouă Iugoslavie, este vorba doar de interesul economic al tuturor ţărilor, îndepărtarea barierelor vamale şi comerciale", a asigurat ea, menţionând şi că pentru Serbia este important să existe o rută către porturile din Grecia şi Albania.

"Nu poate fi vorba de o evoluţie modernă dacă privim la relaţiile noastre prin sfera trecutului", a conchis ministrul sârb.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8426
RON
30 May
noapte 11 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H