Serghei Lavrov a avut o discuţie cu mâna dreaptă a Papei Francisc. Vaticanul se oferă să faciliteze dialogul dintre Rusia şi Ucraina

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, i-a expus marți, în cadrul unei convorbiri telefonice, poziția Moscovei cu privire la conflictul din Ucraina secretarului de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, a anunțat Ministerul rus de Externe, citat de Reuters.

08 mart. 2022, 19:22
Serghei Lavrov a avut o discuţie cu mâna dreaptă a Papei Francisc. Vaticanul se oferă să faciliteze dialogul dintre Rusia şi Ucraina

Parolin și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Ucraina, a precizat ministerul într-o declarație. Lavrov „a prezentat poziția de principiu a Rusiei cu privire la cauzele și obiectivele operațiunii militare speciale desfășurate în Ucraina”, a precizat documentul.

Ambele părți și-au exprimat speranța că o a patra rundă de discuții între Moscova și Kiev va avea loc cât mai curând posibil pentru a ajunge la un acord asupra principalelor probleme care stau la baza crizei și pentru a opri ostilitățile, a adăugat ministerul, mai scrie Reuters.

Vaticanul nu a publicat o declarație cu privire la convorbire. Ucraina a declarat că ar saluta medierea Vaticanului, iar Parolin, care se află pe locul al doilea după Papa Francisc în ierarhia Vaticanului, a declarat că este dispus să „faciliteze” dialogul”. Parolin a declarat că războiul a fost „declanșat de Rusia”. Francisc nu a acuzat încă Rusia pe nume, dar a respins implicit folosirea de către Moscova a termenului de „operațiune militară specială” pentru invazia sa în Ucraina.

Citeşte şi: Marea Britanie va interzice importurile de petrol din Rusia. Putin vrea naţionalizarea multinaţionalelor care au plecat din Rusia

Rusia se aşteaptă ca o nouă rundă de negocieri cu Ucraina să aibă loc într-un viitor „foarte, foarte apropiat”, a declarat luni la televiziunea de stat rusă negociatorul rus Leonid Sluţki, după ce o a treia rundă de discuţii s-a încheiat luni seara în Belarus.

„Următoarea rundă de negocieri, a patra, se va desfăşura în Belarus în viitorul foarte, foarte apropiat”, a spus Sluţki, adăugând că nu va menţiona deocamdată date exacte.

„Se va stabili, poate mâine”, a afirmat negociatorul rus.

Citeşte şi: Biden, anunţul care îl clatină pe Putin: interzice importul de petrol, gaze şi cărbune din Rusia