Serghei Lavrov: Avem informaţii despre PLANURILE ARMATELOR SUA şi ale altor ţări occidentale faţă de Rusia

Închiderea bazelor militare ruse în Cuba şi Vietnam (la începutul anilor 1990) nu a afectat capacitatea de informare a Moscovei referitor la planurile Occidentului faţă de Rusia, susţine ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti.

31 iul. 2018, 15:58
Serghei Lavrov: Avem informaţii despre PLANURILE ARMATELOR SUA şi ale altor ţări occidentale faţă de Rusia

‘Avem informaţii despre planurile armatelor SUA şi ale altor ţări occidentale faţă de Rusia’, a afirmat Lavrov, vorbind în cadrul unui forum intitulat ‘Teritoriul semnificaţiilor la Kliazma’ (Regiunea Vladimir), reiterând în acelaşi timp că Moscova dispune de informaţii operative la zi.

Decizia cu privire la aceste baze ‘a fost adoptată într-o anumită perioadă istorică, pe baza unei analize pe care conducerea rusă a făcut-o în acel moment cu privire la factorii care afectează securitatea Rusiei’, a explicat el.

Rusia a dispus până în 2002 de o bază în Cuba şi una în Vietnam. În golful Cam Ranh din Vietnam se afla o bază navală rusă, iar la Lourdes, în Cuba, a fost un important centru sovietic şi apoi rusesc de spionaj radioelectronic, potrivit Agerpres.

Totuşi, Rusia îşi menţine şi astăzi o prezenţă militară în străinătate şi aceasta o ajută să-şi întărească propria capacitate de apărare, a mai spus şeful diplomaţiei ruse, fără să ofere detalii în acest sens.’Indiferent de ce se întâmplă în lume’, Rusia ca stat şi cetăţenii săi ‘vor fi apăraţi în cel mai înalt grad’, şi-a asigurat el auditoriul, compus din tineri.

Citeşte şi Rusia testează noi arme nucleare. Informaţia intervine după summit-ul cu SUA

Lavrov a abordat subiectul comerţului cu arme ruseşti, scrie marţi Izvestia. În opinia sa, încercările SUA de a forţa alte state să refuze să cumpere armament din Rusia ar putea duce la consecinţe imprevizibile. ‘Ele nu vor accepta ca dreptul lor de a face comerţ cu cine doresc să devină obiectul unor ultimatumuri şi ameninţări, aşa cum se întâmplă acum cu contractele de furnizare de arme ruseşti către mai multe state, între care Turcia, Indonezia şi India’, a afirmat ministrul rus, adăugând că Washingtonul presează aceste ţări să renunţe la achiziţiile de arme ruseşti, potrivit Agerpres.

Relaţiile Rusiei cu Occidentul s-au tensionat după anexarea Crimeii de către Moscova în martie 2014 şi ca urmare a rolului său în conflictul din estul Ucrainei. Acestea s-au acutizat pe fondul războiului hibrid dus de Rusia în Occident, prin campanii de dezinformare şi propagandă, iar ingerinţa rusă în alegerile prezidenţiale americane din 2016 este în prezent investigată de mai multe comisii în SUA, inclusiv de comisia procurorului special Robert Mueller