Rusia ameninţă Moldova. Serghei Lavrov: „Orice acţiune care ar ameninţa securitatea militarilor ruşi din Transnistria va fi considerată un atac la adresa Rusiei”

Declaraţia lui Lavrov vine după ce Maia Sandu a refirmat că Republica Moldova îşi respectă statutul de neutralitate şi îşi îndeamnă cetăţenii să nu se lase manipulaţi de vocile care afirmă contrariul.

01 sept. 2022, 12:41
Rusia ameninţă Moldova. Serghei Lavrov: „Orice acţiune care ar ameninţa securitatea militarilor ruşi din Transnistria va fi considerată un atac la adresa Rusiei”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a sugerat că Rusia va face totul pentru a proteja interesele populaţiei vorbitoare de limbă rusă din Republica Moldova. Totodată, în cadrul unui forum, acesta a făcut mai multe aluzii la adresa guvernării de la Chişinău.

”Vom face totul pentru ca interesele populaţiei rusofone din Moldova să nu fie afectate în niciun fel”, a declarat ministrul rus de Externe.

„Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai există şi Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Şi cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de occident şi se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul”, a declarat Lavrov, conform Agora.md.

Zelenski: Rusia vrea ca lumea să facă trei greşeli – să se obişnuiască cu războiul, să tolereze războiul şi să uite de război

Maia Sandu a insistat asupra rezolvării conflictului transnistrean doar pe cale paşnică.

„Republica Moldova îşi respectă neutralitatea. Haideţi să nu ne lăsăm manipulaţi de discursul din Transnistria sau din partea politicienilor proruşi de la Chişinău sau de cel de la Moscova. Republica Moldova este neutră în continuare, noi respectăm neutralitatea. Constituţia noastră nu ne interzice să avem armată naţională, dimpotrivă. Deci, aceasta este prevederea constituţională, să avem armată, armată dotată, ca să poată să-şi apere ţara. Este datoria noastră.

Republica Moldova este o ţară paşnică şi va rămâne în continuare o ţară paşnică, noi nu vom ataca pe nimeni, noi am spus de mii de ori că ne dorim rezolvarea conflictului transnistrean doar pe cale paşnică, doar pe cale diplomatică. Riscurile nu sunt de la Chişinău, nu Chişinăul a atacat ţara vecină. Federaţia Rusă a atacat o ţară vecină”, a declarat Maia Sandu la ‘Vocea Basarabiei’.

Citeşte şi: Zelenski: Rusia vrea ca lumea să facă trei greşeli – să se obişnuiască cu războiul, să tolereze războiul şi să uite de război