Serghei Lavrov, primit cu braţele deschise la Damasc de susţinătorii regimului sirian

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a fost primit cu aplauze în Siria, la Damasc, de sustinătorii regimului preşedintelui Bashar Al Assad. Între timp, în Homs, opozanţii regimului criminal de la Damasc îngroapă 95 de morţi, victime ale represiunii sângeroase de luni, a trupelor de securitate ale lui Assad.

07 feb. 2012, 16:24
Serghei Lavrov, primit cu braţele deschise la Damasc de susţinătorii regimului sirian

Rusia s-a opus prin veto propunerii Ligii Arabe, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, de a se implica in conflictul din Siria, conflict care opune de 9 luni contestatarii regimului de la Damasc şi forţele armate susţinătoare ale preşedintelui Bashar Al Assad.

Liga Arabă, care avea misiunea să monitorizeze mişcările beligeranţilor şi să încerce să încheie un acord de pace în Siria, care să pună capăt măcelului civililor contestatari,  a fost, practic, gonită din această ţară de recrudescenţa actelor criminale comise de oamenii lui Assad.

Rusia se erijează însă acum în aducătoare de pace nu numai în Siria, ci în tot Orientul Mijlociu unde există conflicte, ministrul rus de Externe afirmând că i-a comunicat liderului de la Damasc aceste intenţii, precum şi faptul că Moscova doreşte o soluţie pentru Siria, bazată pe planul iniţial al Ligii Arabe.

„Fiecare lider al oricărei ţări trebuie să ţină cont de partea sa de responsabilitate. Dumneavoastră ştiţi ce răspundere aveţi. Este în interesul nostru ca lumea arabă să trăiască în pace şi înţelegere”, a spus Lavrov.

Ministrul rus a mai spus că opoziţia Rusiei şi Chinei în Consiliul de Securitate a atras multe critici din partea Occidentului, declanşând o adevărată „isterie” şi că Rusia a cerut ca votul să fie amânat după actuala lui vizită în Siria.

Lavrov este însoţit În Siria de şeful spionajului rus, Mihail Fradkov, după cum a informat Associated Press, iar la Damasc, cei doi reprezentanţi ruşi au fost primiţi cu mare entuziasm de mii de simpatizanţi ai preşedintelui Assad. Nici nu e de mirare, având în vedere că Rusia este principalul furnizor de arme pentru Siria.

Între timp, luptele dintre manifestanţii contestatari ai lui Bashar şi trupele guvernamentale au făcut peste 6.000 de morţi în Siria, de la izbucnirea revoltelor. Cea mai gravă situaţie este în oraşul Homs, unde bombardamentele şi atacurile asupra civililor nu mai contenesc.