Serghei Lavrov: Rusia promite că nu va intra în război cu Ucraina

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a promis luni că ţara sa ''nu va purta un război'' cu Ucraina şi a adăugat că, pentru Moscova, relaţiile cu statul ucrainean sunt importante, informează EFE.

17 dec. 2018, 14:25
Serghei Lavrov: Rusia promite că nu va intra în război cu Ucraina

”Nu vom purta un război cu Ucraina, vă promit”, a insistat Lavrov, într-un interviu cu ziarişti şi cititori ai cotidianului Komsomolskaia Pravda, transmis în direct pe pagina web a publicaţiei.

Lavrov a dat asigurări că Rusia nu luptă împotriva ”regimului ucrainean”. „Împotriva regimului ucrainean luptă locuitorii rusofoni din Ucraina”, a spus el, aluzie la conflictul armat din estul ţării vecine. ”Avem relaţii cu statul ucrainean, care pentru noi sunt mai importante decât regimul care deţine puterea”, a adăugat Lavrov, reiterând că ”este de neconceput faptul că Rusia ar putea declara război Ucrainei”, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, Lavrov a recunoscut că Rusia va răspunde cu fermitate oricărei provocări ucrainene la frontiera dintre cele două ţări. ”Avem informaţii (…) că pe linia de demarcaţie a forţelor (din estul Ucrainei) militarii ucraineni au concentrat circa 19.000 de oameni şi o cantitate importantă de armament greu, pentru care beneficiază de ajutorul instructorilor americani şi britanici”, a mai declarat şeful diplomaţiei ruse.

Citeşte şi Anunţ BOMBĂ făcut de AUTORITĂŢI. „În acest context toţi tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani vor face SERVICIUL MILITAR”

În plus, a continuat Lavrov, autorităţile ruse dispun de informaţii care le fac să creadă că, ”în ultimele 10 zile ale lunii decembrie, (preşedintele ucrainean Petro) Poroşenko plănuieşte o provocare la frontiera cu Rusia, la frontiera cu Crimeea”. ”Va primi din partea noastră o replică pe care nu o va uita. Este ţara noastră, sunt frontierele noastre”, a avertizat Lavrov, potrivit Agerpres.

Ministrul de externe rus a insistat că soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, care – potrivit ONU – s-a soldat până în prezent cu peste 10.000 de morţi, nu este posibilă fără respectarea acordurilor de pace de la Minsk şi a drepturilor şi intereselor populaţiei rusofone.