Serviciile MEDICALE ieftine din România pot DUBLA numărul turiştilor străini, în 2015

Turismul medical aduce României venituri în valoare de 250 milioane de dolari anual, iar numărul străinilor care vin să se trateze în România s-ar putea dubla anul viitor.

13 nov. 2014, 15:21
Serviciile MEDICALE ieftine din România pot DUBLA numărul turiştilor străini, în 2015

Cei mai mulţi turişti care vizitează România în scop medial vin din Germania, Italia, Israel şi Marea Britanie, iar numărul acestora poate ajunge la 500.000, „dacă vor fi realizate lucrările de infrastructură planificate”, potrivit directorului Seytour România, Andrei Nacea, notează Mediafax.

România, Bulgaria, Croaţia, Serbia şi Ungaria, unele dintre cele mai afectate ţări europene în urma crizei economice, investesc în clinici private care să atragă vest-europenii şi americanii pentru tratamente dentare sau chirurgie plastică.

Străinii aleg serviciile medicale din ţările est-europene pentru preţurile mai scăzute în comparaţie cu ţările de origine, precum şi pentru faptul că asigurările naţionale nu acoperă unele servicii, precum chirurgia plastică.

„Am prieteni italieni care îşi tratează dinţii sau îşi fac tomografii în România, pentru că este mult mai ieftin, iar serviciile sunt bune”, a declarat Otilia Florescu, o asistentă medicală care lucrează în Italia de şapte ani.

CITEŞTE ŞI Românii pot beneficia în continuare de servicii medicale în străinătate

Ea ia în considerare posibilitatea de a se întoarce în România, pentru a lucra într-o clinică privată.

„Un sector privat dezvoltat, care oferă o remunerare adecvată ar putea împiedica plecarea doctorilor, care înseamnă o problemă mare şi generalizată în centrul şi estul Europei. Pierderile din sectorul dănătăţii publice ar putea fi minimizat, dacă medicii ar rămâne în ţară, ceea ce ar ajuta, de asemenea, şi economia”, a declarat Dan Bucşa, economist al UniCredit Bank din Londra.

În acelaşi sens argumentează şi Zeljko Popadic, un doctor croat care deţine o clinică privată. Acesta susţine că dezvoltarea turismului medical „ar putea ajuta stoparea exodului doctorilor către alte ţări din UE”. Aproximativ 40% dintre pacienţii care se tratează la clinica lui Popadic sunt străini, aceştia generând 80% din veniturile totale ale instituţiei medicale.

De la integrarea în Uniunea Europeană, în 2007, aproximativ 25.000 de doctori şi 15.000 de asistente au plecat din România în ţări ca Germania, Franţa, Spania şi Italia, potrivit Ministerului Sănătăţii. Aceştia beneficiază de regulile UE, care permit libera mişcare a forţei de muncă, inclusiv în condiţiile în care respectiva ţară are probleme în a înlocui personalul medical care pleacă în străinătate.

Anul trecut, România a avut 1,71 milioane de turişti străini, din care 58% au fost în interes de afaceri, iar restul în scop particular, categorie care include tratamentul medical, alături de vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive sau vizitarea prietenilor şi rudelor.