Serviciile secrete britanice, acuzate de Moscova de implicare în asasinarea, în 1916, a lui Rasputin

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a acuzat serviciile secrete britanice de implicare în asasinarea, în 1916, a misteriosului călugăr Grigori Rasputin - un personaj controversat care a avut o influenţă copleşitoare asupra ultimei familii imperiale a Rusiei, relatează vineri numeroase media ruse între care posturile de radio de opoziţie Eho Moskvî, Radio Svoboda, precum şi canalul de televiziune REN TV.

20 apr. 2018, 11:41
Serviciile secrete britanice, acuzate de Moscova de implicare în asasinarea, în 1916, a lui Rasputin

Ea a făcut această declaraţie joi seara într-o conferinţă de presă într-o încercare de a contracara acuzaţiile Londrei privind implicarea Moscovei în asasinate la comandă .

În speţă, Marea Britanie a atribuit Rusiei responsabilitatea pentru otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulie, la 4 martie la Salisbury (nord-vestul Angliei) cu un agent neurotoxic de uz militar de fabricaţie rusă, caz ce a tensionat şi mai mult relaţiile dintre Moscova şi Occident.

Referitor la implicarea britanicilor în moartea lui Rasputin, Zaharova a declarat că astfel de concluzii se pot trage după citirea cărţii fostului detectiv al Scotland Yard-ului, Richard Cullen, care s-ar baza pe documente de arhivă.

Mai mult, Zaharova a spus că Londra este implicată de asemenea în moartea împăratului rus Pavel I (1801) şi a politicianului din Congo, Patrice Lumumba (1961) – prim-ministrul legal ales al Republicii Congo, după declararea independenţei faţă de Belgia (iunie 1960).

În conferinţa sa de presă, reprezentanta diplomaţiei ruse a ţinut să accentueze că toate aceste asasinate au fost înfăptuite la comanda statului.

În fine, Maria Zaharova a spus că Marea Britanie este ţara care „deţine recordul mondial la genocid”, indicând faptul că – potrivit estimărilor sale – britanicii au masacrat aborigenii australieni în proporţie de 95% în timpul colonizării, potrivit Radio Svoboda.