Serviciile veterinare, în ALERTĂ după semnalarea pestei porcine africane în apropierea graniţelor României

Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș, Vasile-Liviu Oprea, a anunțat miercuri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural Mureș, că serviciile veterinare românești sunt în alertă după ce s-a semnalat apariția pestei porcine africane în apropierea granițelor României, provocată de un virus foarte rezistent, pentru care nu există profilaxie specifică.

25 nov. 2015, 13:22
Serviciile veterinare, în ALERTĂ după semnalarea pestei porcine africane în apropierea graniţelor României

„Pesta porcină africană este o boală care afectează porcii domestici și porcii sălbatici — mistreții — e produsă de un virus. Este o boală cu o evoluție dramatică, evoluează cu 100% mortalitate și provoacă pierderi economice substanțiale țării pe teritoriul căreia evoluează, datorită restricțiilor care se impun prin comerțul cu animale vii și prin comerțul de produse de origine animală. ANSVSA, prin alertele primite prin sistemul rapid de alerte al Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor și de la Uniunea Europeană, ne-a notificat și a stabilit un nivel maxim de alertă în mod special pentru județele care se află la granița de nord și nord-est precum și la restul DSVSA-urilor pentru că această boală evoluează la mai puțin de 100 de kilometri de granița noastră, în Ucraina. Sigur, există pericolul de pătrundere a virusului pe teritoriul țării noastre și din acest motiv serviciile veterinare românești sunt în alertă și sigur s-a stabilit un plan de acțiune”, a spus Oprea.

El a spus că pesta porcină clasică se aseamănă puțin cu boala semnalată în apropierea granițelor, însă evoluția pestei porcine africane este considerată „mai dramatică”, întrucât „virusul este foarte rezistent în mediul exterior și nu există profilaxie specifică, nu se face vaccinare la această boală”.

Șeful DSVSA Mureș a precizat că la nivel de județ s-a făcut un plan de gestionare cu proprietarii fondurilor de vânătoare pentru a supraveghea efectivele de mistreți pentru a sesiza orice mortalitate, au fost făcute informări către posesorii de exploatații de porcine și a fost convocat centrul local de combatere a bolilor, unde s-a discutat despre această boală și despre măsurile imediate care se impun pe teritoriul județului Mureș.

„Sperăm să nu pătrundă virusul pe teritoriul național”, a accentuat Vasile-Liviu Oprea.

Citeşte şi Cadavre de porci mistreţi, descoperite într-un râu. Autorităţile, îngrijorate că ar putea fi pestă porcină