Serviciul de Ambulanţă Vaslui contestă în amenda primită în cazul decesului fetiţei de la Huşi

Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui au contestat, miercuri, în instanţă o amendă în valoare de 20.000 primită de la Ministerul Sănătăţii în cazul fetiţei de patru ani decedate la 40 de minute după internarea la Spitalul Municipal Huşi, unde a fost diagnosticată cu laringită şi a primit tratament cu antibiotic, fără a fi testată în prealabil.

05 nov. 2014, 11:50
Serviciul de Ambulanţă Vaslui contestă în amenda primită în cazul decesului fetiţei de la Huşi

Comisia ministerială care a anchetat cazul a amendat SAJ Vaslui cu 20.000 de lei pentru că echipajul a dus fetiţa direct la secţia de pediatrie şi nu la urgenţe. De cealaltă parte, medicii de la SAJ Vaslui susţin că în urmă cu două luni, serviciul a sesizat Direcţia de Sănătate Publică Vaslui cu privire la faptul că la compartimentul de primiri urgenţe din cadrul Spitalului Huşi nu sunt primiţi copiii şi gravidele.

„Am depus o acţiune în instanţă pentru anularea acestei sancţiuni, deoarece considerăm nejustificată amenda primită. După ce am sesizat anumite disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte felul în care sunt direcţionate urgenţele la spitalul huşean, am ajuns să fim tot noi amendaţi”, a declarat directorul medical al SAJ Vaslui, Ana Maria Ungureanu, potrivit Agerpres.

De altfel, în urmă cu două săptămâni reprezentanţii instituţiei şi-au exprimat, în cadrul unei conferinţe de presă, nemulţumirea cu privire la amenda primită.

„Noi sesizăm DSP-ul cu privire la lucruri grave, de natura celor care au dus la decesul unui copil în vârstă de patru ani, deci cu privire la încălcarea unor legi, exact lucrul de care am fost noi acuzaţi şi pentru care am fost amendaţi. DSP-ul trebuia să verifice spitalul în urma adresei noastre şi să ia măsuri, ori să-i ajute să rezolve situaţia. Nu ştim dacă medicul de gardă de la CPU Huşi a fost anunţat sau nu, dar de prea multe ori ambulanţierii sunt direcţionaţi cu bolnavii direct pe secţii, fiind refuzaţi să mai treacă prin CPU. Culmea este că, la Huşi, drumul spre lifturile care duc la secţii trece prin camera de aşteptare a CPU şi pe tot parcursul derulării anchetei s-a procedat exact la fel, fără ca cineva să se sesizeze! Dacă nu se iau măsuri, situaţii de acest fel se mai pot repeta”, declara la acel moment dr. Daniel Ungureanu, vicepreşedintele sindicatului ‘Ambulanţa’ Vaslui.

Echipa de control a Ministerului Sănătăţii a aplicat mai multe amenzi contravenţionale, după ce a constatat, în urma verificării modului în care a fost gestionat cazul fetiţei de 4 ani care a decedat în luna octombrie la Spitalul Municipal Huşi, că au fost încălcate Ordinul MS privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, protocoalele de tratament în urgenţă, protocoalele de administrare a medicamentelor, precum şi Regulamentul intern de organizare şi funcţionare a spitalului. Amenzile contravenţionale au fost aplicate unor medici, Spitalului Municipal Huşi şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui.

CITEŞTE ŞI: Caz ŞOCANT în Bacău: O tânără a murit după o operaţie de apendicită