SESIZĂRI CIUDATE, la DNA: „Sunt vizitat de extratereştri”. Kovesi, întrebată: „Astăzi nu arestaţi pe nimeni?”

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, într-un interviu, că procurorii sunt asaltaţi de sesizări, printre acestea regăsindu-se şi unele "interesante" de tipul "copilul meu a fost omorât" sau "sunt vizitat de extratereştri, vă rog să vină DNA". Kovesi a vorbit şi despre colaborarea dintre DNA şi SRI, dar şi despre numărul mic de procurori DNA, unii dintre aceştia având în lucru şi 120 de dosare. Kovesi a dat exemplul procurorului care instrumentează  dosarul Microsoft-EADS.

11 iun. 2015, 09:02
SESIZĂRI CIUDATE, la DNA: „Sunt vizitat de extratereştri”. Kovesi, întrebată: „Astăzi nu arestaţi pe nimeni?”

Laura Codruţa Kovesi a declarat într-un interviu pentru Adevărul, că, la momentul preluării mandatului de procuror-şef al DNA, încrederea în instituţie era undeva la 40%, iar în prezent a depăşit 61%.

„Cred că s-a ajuns la această popularitate doar datorită faptului că procurorii din DNA şi-au făcut treaba. Sigur că ea creeză în acelaşi timp şi o presiune pentru că de foarte multe ori primim oameni care spun „DNA-ul este singura mea şansă”, dar vin cu probleme care nu sunt de competenţa instituţiei. Spre exemplu, vin şi spun: „Copilul meu a fost omorât, vreau să verificaţi voi ce s-a întâmplat”. Sunt şi sesizări, haideţi să le spunem interesante, persoane care spun: „Sunt vizitat de extratereştri, vă rog să vină DNA”. Faptul că există aşteptări, chiar şi acolo unde nu avem competenţă, poate crea o presiune. Există şi o presiune din partea mass-media, în fiecare zi suntem întrebaţi: „Aa, păi astăzi nu arestaţi pe nimeni? Chiar aşa, DNA nu mai lucrează?”. Dacă DNA nu are o acţiune timp de trei zile, se creează percepţia că nu mai lucrează”, a spus Kovesi.

Şefa DNA a vorbit şi despre rolul pe care îl are SRI în anchetele DNA, susţinând că, prin nominalizarea Serviciului în comunicatele de presă, DNA  mulţumeşte partenerilor instituţionali pentru sprijinul acordat.

„În anii anteriori, foarte multe dintre dosare se deschideau ca urmare a unor sesizări venite de la SRI. În prezent, peste 90 % din dosarele deschise la DNA sunt dosare deschise ca urmare a unor sesizări venite de la persoane fizice, persoane juridice sau instituţii publice, altele decât serviciile de informaţii. Deci numărul dosarelor deschise pe baza sesizărilor venite de la SRI este mult mai mic decât în anii anteriori. Pentru că oamenii au început să aibă încredere în DNA, au început să facă denunţuri şi sesizări. Cel puţin din punct de vedere statistic, constatăm că SRI are un rol mai mic în a determina deschiderea unor anchete penale.

Şi atunci de ce trebuie menţionat atât de des? Faptul că într-un comunicat de presă scriem că SRI a sprijinit nu înseamnă că dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări SRI. Poate însemna că SRI ne-a ajutat să facem un filaj, transcrierea unor convorbiri sau alte activităţi pe care noi nu le putem realiza. Nu înseamnă că SRI a lucrat în dosar. În momentul în care ei ne trimit o sesizare şi noi deschidem un dosar, activitatea SRI s-a oprit. Nu participă la audieri, nu administrează probe, nu fac nimic. Simplul fapt că dintr-o eleganţă instituţională recunoaştem meritele instituţiilor care ne-au ajutat, nu înseamnă că aceste instituţii ne ghidează sau ne conduc activitatea. 5% din dosarele deschise în DNA anul trecut sunt pe baza unor sesizări venite de la serviciile de informaţii sau sesizări din presă. 5%”, a explicat Kovesi.

Kovesi a mai spus că DNA nu are propriul serviciu pentru a face filaje.: „Avem nevoie. La cine să apelăm? Văd că o parte din cei care critică această colaborare cu SRI sunt în Executiv. OK, daţi-ne mâine suficiente resurse să putem să facem filaj şi interceptări şi vă promit că nu mai apelăm la SRI, o să primim doar sesizări. Sigur, sunt foarte mulţi care şi-ar dori ca doamna Kovesi şi DNA să fie certaţi cu toată lumea, nimeni să nu mai ajute DNA-ul şi să nu mai avem rezultate.”

CITEŞTE ŞI Şefa DNA, Laura Kovesi: Părţi din dosarele Microsoft şi EADS, finalizate în acest an

Referitor la modul cum sunt declarate prioritare dosarele, şefa DNA a arătat că procurorii au în vedere dosarele vechi, apoi dosarele cu prejudicii foarte mari, dosarele în care există riscul prescrierii unor fapte, dar şi calitatea persoanei suspectate de comiterea unor fapte penale. 

Kovesi s-a arătat din nou nemulţumită de numărul mic de procurori.

Avem procurori care au 120 de dosare în lucru. (…) Avem 7.000 de dosare în care lucrează 86 de procurori. (…) Vă dau un exemplu, procurorul care are dosarul Microsoft-EADS mai are 100 de dosare în fişet. Şi noi nu avem în DNA dosare din acelea simpluţe care pot fi finalizate în două zile. Efectiv resursele noastre umane sunt insuficiente pentru a putea rezolva aceste dosare. Anul trecut a fost cel mai mare număr de dosare soluţionate vreodată de procurorii DNA, 4.500. Cu toate acestea, începutul de an ne-a prins cu 4.000 de dosare pe stoc. Deci noi, dacă un an de zile n-am înregistra dosare, am putea să trerminăm stocul. Dar nu se poate, pentru că la noi în fiecare zi vin plângeri, vin denunţuri. Avem cu 500 de dosare mai mult decât anul trecut”, a conchis Kovesi.