Seulul ameninţă Phenianul cu o PEDEAPSĂ SEVERĂ dacă nu încetează provocările

Armata sud-coreeană a cerut Coreii de Nord miercuri să pună capăt 'provocărilor' care nu pot decât să accelereze 'prăbușirea sistemului dictatorial', relatează AFP, citată de Agerpres.

24 feb. 2016, 06:50
Seulul ameninţă Phenianul cu o PEDEAPSĂ SEVERĂ dacă nu încetează provocările

Acest duel verbal survine în timp ce comandamentul suprem a forțelor nord-coreene a amenințat să atace Casa Albastră, așa cum este numit sediul președinției din Coreea de Sud, din cauza viitoarelor exerciții militare comune cu Statele Unite ale Americii.

‘Noi facem apel la forțele Coreii de Nord să înceteze imediat aceste provocări care grăbesc distrugerea’ regimului, a declarat Statul Major Interarme sud-coreean într-un comunicat.

Coreea de Nord se expune unei ‘pedepse severe’ dacă nu va ține cont de acest avertisment, mai adaugă textul.

Seulul a anunțat că un exercițiu militar comun cu SUA, prevăzut pentru luna viitoare, va avea o amploare fără precedent, ca reacție la recentul test nuclear ce a fost urmat de lansarea unei rachete de către regimul nord-coreean.

Citeşte şi Eventual tratat de pace în Peninsula Coreeană: Washingtonul i-a cerut Phenianului DENUCLEARIZAREA

‘Coreea de Nord trebuie să fie conștientă că ea va fi responsabilă de consecințele care ar putea rezulta din provocările sale nesăbuite și noi avertizăm că ea nu face decât să accelereze prăbușirea sistemului său dictatorial’, menționează același comunicat, citat de Agerpres.

Exercițiile anuale Key Resolve și Foal Eagle sunt considerate de către Phenian drept ‘preludiul’ unei invazii pe teritoriul său, ceea ce antrenează în mod inevitabil tensiuni în peninsulă.

În acest an, tensiunile sunt deosebit de ridicate, în contextul în care Consiliul de Securitate al ONU are în vedere o înăsprire a sancțiunilor împotriva Coreii de Nord, ca răspuns la testul nuclear din 6 ianuarie și la lansarea considerată drept un test cu rachetă balistică în data de 7 februarie.

China, principalul aliat al Phenianului, și SUA au făcut progrese ‘importante’ spre o nouă rezoluție a ONU cu privire la Coreea de Nord, notează AFP.