Seulul trimite, pentru prima oară, 50.000 de tone de orez la Phenian

Coreea de Sud a anunţat miercuri că trimite ”fără întârziere” 50.000 de tone de orez în Coreea de Nord, prin intermediul Programului Alimentar Mondial (PAM), cu scopul de a o ajuta să înfrunte o penurie alimentară.

19 iun. 2019, 19:19
Seulul trimite, pentru prima oară, 50.000 de tone de orez la Phenian

Este pentru prima oară – din 2010 – când Seulul furnizează un ajutor alimentar Nordului, afectat cu regularitate de penurii de hrană. ”Guvernul nu poate să ignore soarta tragică a nord-coreenilor”, a declarat Ministerul Unificării de la Seul, însăcinat cu relaţiile între cele două Corei.

PAM şi Phenianul se consultă cu privire la repartizarea ajutorului, care urmează fie controlat de către Agenţia ONU, a precizat ministrul sud-coreean al unificării Kim Yeon-chul.

”Amploarea ajutorului alimentar suplimentar va fi stabilită ulterior, după o examinare a acestei primeri trimiteri”, a subliniat ministrul sud-coreean, potrivit news.ro

Acest ajutor alimentar este primul trimis de Seul după nouă ani. În 2010, Coreea de Nord a primit 5.000 de tone de orez.

La începutul lui iunie, Coreea de Sud a anunţat că a deblocat un ajuor umanitar în valoare de opt milioane de dolari (7,1 milioane de euro), în contextul în care negocieri cu privire la arsenalul nuclear al Phenianului şi relaţiile intercoreene se află într-un impas.

Peste zece milioane de nord-coreeni – reprezentând 40% din populaţie – suferă de grave penurii alimentare, potrivit unor estimări recente ale ONU, potrivit news.ro.

În mai, presa nord-coreeană de stat afirma că ţara se confruntă cu cea mai gravă secetă înregistrată vreodată în mai bine de un secol.

Coreea de Nord s-a confruntat deja cu o foamete devastatoare, în anii ’90, care s-a soldat cu sute de mii de persoane.


loading...