SFÂNTA PARASCHEVA 2015. Mii de oameni îndură FRIGUL ca să se închine la moaşte

Pelerinii veniţi la Iaşi să se închine la moaştele Sfintei Parascheva suportă un frig crâncen. Vântul puternic face ca temperatura resimţită să fie de aproape zero grade. Cu toate astea, oamenii stau la coadă cu orele să se roage şi să atingă pentru câteva clipe racla cu moaştele făcătoare de minuni, informează România TV.

12 oct. 2015, 06:44
SFÂNTA PARASCHEVA 2015. Mii de oameni îndură FRIGUL ca să se închine la moaşte

Zeci de preoţi au participat la procesiunea din Iaşi. Au purtat pe braţe racla Sfintei Parascheva şi moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur. Militarii au ieşit cu torţe aprinse.

Cei mai mulţi dintre miile de credincioşi veniţi de la sute de kilometri depărtare au aşteptat la rând. Cu umbrele, pelerine de ploaie sau acoperiţi cu folie de plastic au îndurat ploaia şi frigul. Credinţa şi speranţa că Sfânta Parascheva îi va ajuta să treacă peste problemele de sănătate îi întâresc pe oameni să nu mai simtă frigul.

Vântul puternic face ca temperatura resimţită să fie aproape de pragul de îngheţ.

De la începutul pelerinajului, peste 150 de oameni au avut nevoie de ajutor medical după ce au stat câteva ore la coadă. Mare parte dintre aceşti oameni au ajuns chiar şi în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, însă, după ce au fost examinaţi, au revenit în rândul către moaşte. Medicii au identificat două cazuri mai grave care necesitau internare, scrie ziaruldeiasi.ro.

Citeşte şi Aproape 30.000 de pelerini s-au închinat la racla Sfintei Cuvioase Parascheva

Un pelerin a suferit un infarct în timp ce aştepta să se închine, iar altul a avut o sincopă (n.r. – pierderea bruscă a cunoştinţei). Dacă primul pacient a rămas internat în Clinica de Cardiologie a spitalului, cel de-al doilea pelerin a refuzat să rămână sub observaţia doctorilor.

„Au fost văzute la noi în UPU zeci de cazuri de lipotimii, hipotermii uşoare, rezolvate fără probeleme. Deosebite au fost cazurile a doi pelerini care au suferit un infarct, respectiv o sincopă. Pelerinul cu infarct a ajuns la cortul SMURD de la mitropolie şi apoi adus de urgenţă la spital, unde a rămas sub monitorizarea noastră. Celălalt bolnav a avut un moment în care şi-a pierdut cunoştinţa. S-a bănuit că este vorba despre o afecţiune cardiacă mai veche pentru că sincopa apare în asemenea cazuri. Examenele au arătat însă că nu e nimic grav, şi bolnavul s-a întors de unde plecase, în rândul de la moaşte”, a spus dr. Ovidiu Popa, medic primar urgentist.

Pelerinii sunt sfătuiţi să se îmbrace adecvat în orele în care aşteaptă la rând la moaşte. Mai mult, din bagajul oamenilor nu trebuie să lipsească mâncarea şi din când în când trebuie să se alimenteze corespunzător. În plus, în cazul în care se cunosc cu probleme de sănătate, pelerinii trebuie să nu-şi neglijeze medicaţia şi să-şi întrerupă tratamentul. În cazul în care simt că încep să se simtă rău, trebuie să anunţe echipa medicală cea mai apropiată sau să se deplaseze la spital.

Citeşte şi Pelerinaj la moaştele Sfintei Parascheva. Medicii au intervenit, după ce zeci de oameni s-au simţit rău