Sfantul Andrei 2024. De ce nu e bine să pleci de acasă, să dai bani sau să faci gălăgie. Ce vrăji de dragoste se fac pe 30 noiembrie

Sfantul Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie, este asociat în tradiția românească cu diverse superstiții și credințe populare legate de ghinion.
Alina Costache
28 nov. 2024, 18:16
Sfantul Andrei 2024. De ce nu e bine să pleci de acasă, să dai bani sau să faci gălăgie. Ce vrăji de dragoste se fac pe 30 noiembrie

Sfantul Andrei 2024. Mulți oameni consideră această zi ca fiind una în care trebuie să fie atenți la anumite acțiuni, deoarece se crede că sărbătoarea poate aduce ghinion dacă nu sunt respectate anumite tradiții. În acest articol, vom explora ce să NU faci de Sfântul Andrei pentru a evita ghinionul potențial.

1. Nu se taie lemne

Se spune că tăierea lemnului în această zi poate atrage ghinion asupra casei tale. Tradiția spune că această activitate este asociată cu riscul apariției unor evenimente negative sau a unor probleme financiare.

Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2024. Când trebuie să pui busoic sub pernă, de fapt, ca să-ți visezi ursitul

2. Nu se spală rufe:

Spălatul rufelor în ziua de Sfântul Andrei este considerat a fi de-a dreptul interzis. Se spune că această acțiune poate atrage necazuri și ghinion, inclusiv probleme în familie sau în relații.

3. Nu se fac cheltuieli:

Tradiția avertizează că cheltuielile mari sau investițiile semnificative nu ar trebui să aibă loc în această zi. Se crede că astfel de acțiuni pot aduce ghinion financiar și pot afecta stabilitatea economică.

4. Nu se pleacă în călătorii:

Se consideră că călătoritul în ziua de Sfântul Andrei poate aduce ghinion și pericole pe parcursul călătoriei. Este recomandat să eviți plecările lungi sau călătoriile în această perioadă.

5. Nu se încep proiecte noi:

Lansarea unor proiecte noi sau începerea unor afaceri în ziua de Sfântul Andrei este privită cu precauție. Se crede că astfel de inițiative pot avea rezultate nefavorabile și pot fi însoțite de obstacole sau eșecuri.

6. Nu se face gălăgie, nu s efac zgomote puternice:

Tradiția spune că a face gălăgie în această zi poate deranja spiritele și aduce ghinion. Este recomandat să fii rezervat și să eviți zgomotele puternice pentru a menține armonia și echilibrul.

Superstițiile legate de Sfântul Andrei au rămas în rândul tradițiilor populare și, deși unii le consideră doar povești, alții le respectă cu atenție pentru a evita ghinionul. Fie că aderi sau nu la aceste credințe, este important să respecți tradițiile și obiceiurile locale, iar dacă alegi să ignori aceste avertismente, să fii conștient de ele și să iei decizii cu grijă.

Ce vraji se fac de Sfantul Andrei? Afla traditii, superstitii si obiceiuri

Ce vraji se fac de Sfantul Andrei? Stiai ca Santandrei este o divinitate geto-daca, pe care crestinii au asociat-o cu Sfantul Apostol Andrei cel dintai chemat, ocrotitorul Romaniei? Santandrei a preluat numele si data de celebrare a Apostulului lui Iisus (30 noiembrie). Apostolul Andrei a predicat pe pamanturile Daciei, iar faptul ca a inlocuit o divinitate precestina, personificare a lupului, arata importanta pe care a avut-o Sfantul Apostol Andrei pe pamanturile noastre.

In trecut, noaptea de Santaandrei (29-30 noiembrie), tinerii tineau petreceri asemanatoare Revelionului din zilele noastre.
Pentru a fi feriti de actiunea moroilor si strigoilor, tinerii ungeau cu usturoi ferestrele casei unde urma sa aiba loc petrecerea. Fetele aduceau cate trei capatani de usturoi, le puneau laolalta pentru a fi pazite de o batrana la lumina lumanarii. Dupa petrecere, tinerii ieseau in curtea casei si in flacau juca usturoiul in mijlocul horei. Apoi se impartea usturoiul si fiecare se intorcea la casa lui. Usturoiul se folosea ca leac pentru boli sau pentru prinderea farmecelor si descantecelor. Peste an, acel usturoi era tinut la icoane.

ZILE LIBERE 2024. Fără minivacanță de Sfântul Andrei și 1 Decembrie. Se compensează cu „vacanţa mare” de Crăciun şi Revelion

Ce vraji se fac de Sfantul Andrei? Vraji de dragoste de Sfantul Andrei
Fetele sadeau un catel din usturoiul pazit in noaptea petrecerii intr-un cocolos de aluat. Dupa cum incoltea graul in aluat se faceau previziuni matrimoniale. Alte fete faceau „turtuca de Andrei”, o turta subtire de grau, foarte sarata, coapta pe plita. O mancau inainte de culcare, iar baiatul care venea in vis sa-i aduca apa urma sa o ceara de nevasta anul urmator.

In alte zone se ascundea sub perna un fir de busuoic sfintit, pentru obtinerea in vis a imaginii ursitului. Dupa cum alte fete, la miezul noptii, la gura sobei, intorceau o ulcica noua de lut cu gura in jos, iar pe dosul ei lasa trei carbuni aprinsi. In timp ce roteau ulcica usor, rosteau o incantatie pentru ca iubitul sa-i dea atentia dorita. O alta metoda de a afla ursitul, era privitul intre doua lumanari intr-un pahar cu apa neinceputa, asezat in cenusa. In centrul paharului este aruncata o verigheta sfintita prin cununie in biserica si se zice ca in centrul acesteia va aparea chipul ursitului.

Alte fete se asezau complet dezbracate intre doua oglinzi, intr-o camera intunecoasa, cu doua lumanari in maini. Se zice ca la miez de noapte, in oglinda din spate vor aparea imagini din viata viitoare sau cu viitorul sot, iar acestea se vor reflecta in oglinda din fata, scrie SFATULPARINTILOR. RO.

Ce vraji se fac de Sfantul Andrei? Protejarea casei de Sfantul Andrei
In noaptea Strigoilor, mortii ies din morminte pentru a provoca suferinta oamenilor, pocesc si sug sangele oamenilor, iau puterea barbatilor, strica taurii, fura sporul vacilor, se joaca cu lupii, ursii etc. Strigoii se iau la bataie intre ei la raspantii de drumuri, la hotare. Au locuri dueluri sangeroase cu unelte furate din casele oamenilor, iar cand nu gaseau alti strigoi cu care sa se lupte, acestia atacau oamenii care nu-si luasera masuri de precautie.

Pentru a se apara de moroi si strigoi, se mananca usturoi, oamenii se ung pe corp cu usturoi sau numai pe frunte, piept, pe spate si pe la incheieturi. Se face semnul crucii si se ung cercevelele ferestrelor, pe unde ar putea intra strigoii. La fel pe la hornuri si usi.

Pentru protectia vitelor, cu o seara inainte li se amesteca animalelor in mancare busuioc sfintit si in apa li se pune agheasma. Dupa miezul noptii sau in dimineata de Sfantul Andrei, exista obiceiul descantatului sarii. Un drob de sare era descantat si apoi ingropat sub pragul grajdului. Se dezgropa in primavara, de Sfantul Gheorghe, iar sarea se amesteca in hrana vitelor pentru a le feri de farmece, boli si vrajile pentru furarea laptelui.

Obiceiul de a semana in noaptea de Santandrei grau intr-o oala de pamant pentru a interpreta rodnicia ogoarelor in noul an este practicat si astazi.

DailyBusiness
Cât te costă să faci Revelionul la hotelul deținut de Simona Halep în Brașov. Sportiva a investit o avere ca să-l facă să arate astfel
Spynews
Rețetă pentru prăjitura Alba ca Zăpada. Desertul ideal pentru perioada sărbătorilor
Bzi.ro
Și-a făcut Klaus Iohannis operație estetică la față? Ce spun medicii esteticieni despre intervenție
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de joi, 12 decembrie, patru produse pentru casă pe care românii se bat să le cumpere. Au prețuri excelente și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Anunț bombă direct din Rusia. Adevărul despre Călin Georgescu: Putea deveni un nou...
Playtech.ro
Amendă până la 12.000 de lei pentru românii care nu respectă această regulă când taie porcul. Legea e clară
DailyBusiness
Rețeta de salată boeuf a lui Florin Dumitrescu. Secretul care schimbă gustul și consistența preparatului
Adevarul
Femeia care a făcut sex cu 101 bărbați într-o zi izbucnește în plâns: „Nu este pentru fetele fragile”. Acum vrea să aibă 1.000 de bărbați în 24 de ore
wowbiz.ro
Ce se întâmplă cu soțul Ancăi Molnar, după jumătate de an de la moartea make-up artistei?
Spynews
Cristina Cioran este însărcinată din nou! Vedeta va deveni mamă pentru a doua oară. Primele ei declarații despre sarcină
Spynews
Anamaria Prodan și Ronald Gavril, clipe de tandrețe. Cât de îndrăgostiți sunt impresara și iubitul ei / FOTO
Evz.ro
Veste șoc! Mașinile pe benzină și motorină, interzise din 2025
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
kanald.ro
Un șofer de autobuz a făcut infarct la volan! 25 de persoane se aflau în vehicul în timpul accidentului. Primele detalii de la locul tragediei
Cancan.ro
Nu e o glumă! Cât costă să petreci Revelionul 2025 în hotelul Simonei Halep din Brașov
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
De ce a fost blocat, de fapt, Călin Georgescu. S-a aflat ce urmează în România: Am câștigat ceva timp
StirileBZI
Se schimbă bancnotele! Trecerea la Euro, prevăzută din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
stirilekanald.ro
Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt
substantial.ro
O femeie din Marea Britanie a decedat după o operație estetică în Turcia
MediaFlux
RĂSTURNARE privind PACEA din UCRAINA! Se cere INTERVENȚIA NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Rusia poate lovi Carpații cu Oreșnik. Un pilot de testare a numit posibilele ținte ale lui Putin