Sfântul Dumitru 2022. Tradiţii şi superstiţii. De ce aduce ghinion să te piepteni în această zi. Ce să faci ca să nu atragi bolile şi necazurile

Sfântul Dumitru este ultima dintre cele mai importante sărbători ale toamnei şi reprezintă începutul iernii. Acestei sărbători îi sunt specifice o serie întreagă de tradiţii şi superstiţii care, dacă sunt respectate, aduc noroc şi bunăstare.

25 oct. 2022, 17:08
Sfântul Dumitru 2022. Tradiţii şi superstiţii. De ce aduce ghinion să te piepteni în această zi. Ce să faci ca să nu atragi bolile şi necazurile

Sfântul Dumitru 2022. Printre cele mai frumoase obiceiuri respectate în ajun de Sfântul Dimitrie sunt focurile vii. În noaptea de 25 octombrie, în anumite regiuni din ţară se ține “Focul lui Sâmedru”. Sătenii aprind focuri în curţi sau pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sănătoși, iar tinerii sar ca să se căsătorească, scrie calendarulortodox.ro. Există credinţa că persoanele care sar peste flăcări vor fi sănătoase întregul an și ferite de necazuri și boli.

În această zi, gospodinele merg cu bucate la biserică pe care, apoi, le împart pentru sufletele celor trecuţi în nefiinţă. Femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă.

În Dobrogea, în această zi, tinerii se întâlnesc la casa unuia dintre ei, de unde pornesc prin sat cântând din fluiere și cavale. Unul dintre tineri se îmbracă precum o cadână. Obiceiul se mai numește și “datina Saiegiilor”, potrivit traditii-superstitii.ro.

Sfântul Dumitru 2022. Tradiţii de aflare a vremii

Pentru a putea vedea cum va fi iarna care vine, păstorii obișnuiesc să își așeze cojocul pe iarbă în mijlocul oilor, așteptând să vadă care oaie se va așeza pe el. Dacă se aşază o oaie neagră, iarnă va fi una bună, dacă se aşază o oaie albă, iarnă va fi dură.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune către Dumnezeu. Se spune în momentele în care sufletul îţi este împovărat şi nu mai vezi ieşirea din labirintul necazurilor

Un alt obicei prin care oamenii aflau în trecut cum va fi vremea era mersul oilor în dimineața de Sfântul Dumitru. Dacă se trezea prima oară o oaie albă și mergea spre sud, iarna avea să fie una grea, iar dacă se trezea una neagră și mergea spre nord, iarna avea să fie ușoară.

În Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după Sanmedru vor avea parte anul viitor doar de pagubă. În regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respecta toate tradițiile acestei sărbători vei fi într-adevăr protejat de necazuri și primejdii.

Tot în această zi se taie și coama cailor tineri pentru ca această să crească frumoasă.

Sfâtul Dumitru 2022. De ce nu este bine să foloseşti pieptenele în această zi

De Sfântul Dumitru nu trebuie folosit pieptenele. În caz contrar, vei atrage asupra ta necazuri și primejdii.

Conform credinței populare, Sfântul Dumitru este ziua în care toate socotelile sunt lichidate (chirii, împrumuturi), care au fost făcute cu șase luni în urmă.

Mai mult, de Sfântul Dumitru, servitorii se tocmesc pentru diverse treburi și se strică stânele.

Cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sf. Dimitrie pentru a-i merge bine tot anul viitor.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune către Fecioara Maria. Se rosteşte de cinci ori pe zi, timp de 10 zile pentru împlinirea dorinţelor

La Sâmedru, se zice din bătrâni, că oamenii morți devin vârcolaci, strigoi și, ieșind din pământ, îi bântuie pe cei vii.

Dacă în noaptea Sfântului Dumitru e lună plină și cerul e senin, iarna va fi bună, iar dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră şi vor fi nămeţi. Dacă la Sâmedru e lună nouă, e semn că iarna se va instala curând și se va termina repede, iar dacă e lună plină, iarna va începe curând și se va termina târziu.