Sfântul Epitaf. Cum se trece corect pe sub masă în Vinerea Mare. Mulți creștini ignoră acest detaliu extrem de important

În Vinerea Mare, dimineața, se săvârșește Vecernia din Vinerea Patimilor, atunci câns Sfântul Epitaf este scos în mijlocul bisericii pentru slujba Deniei Prohodului.

14 apr. 2023, 09:01
Sfântul Epitaf. Cum se trece corect pe sub masă în Vinerea Mare. Mulți creștini ignoră acest detaliu extrem de important
Cum se trece corect pe sub Sfântul Epitaf

Sfântul Epitaf este așezat în dimineața din Vinerea Mare în mijlocul bisericii. Numit și Sfântul Aer, este o pânză de in sau de mătase, pe care este imprimată, pictată sau chiar brodată Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului.

Acesta rămâne spre închinare în același loc până la slujba Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii.

Citește și: Superstiții în Săptămâna Patimilor. Ce înseamnă dacă plouă în Vinerea Mare

„Creștinii au creat obiceiul de a trece pe sub masa pe care este așezat Sfântul Epitaf cu icoana punerii în mormânt a Mântuitorului pentru a arăta un fel de pietate tăcută plină de venerație întru suferința și moartea lui Iisus Hristos mai ales pentru timpul cât a stat în mormânt.

 Trecerea pe sub masa cu Sfântul Epitaf se face, de regulă, în genunchi, se face într-o poziție în care toți creștinii vor să arate o maximă pietate față de icoana Mântuitorului mort și pus în mormânt astfel încât să se înțeleagă că toți conștientizează că El a murit nu din vinovăția lui, ci ca să absolve în fața lui Dumnezeu propria noastră vinovăție, a fiecăruia în parte”, a explicat preotul Nicolae Crângașu pentru dcnews.ro.

Citește și: De ce nu este bune să te tunzi în Săptămâna Patimilor. Ce se întâmplă dacă faci asta în Vinerea Mare

În cadrul slujbei Deniei Prohodului, preoții și credincioșii poartă în procesiune Sfântul Epitaf, în jurul bisericii, actualizând evenimentul înmormântării Mântuitorului. După încheierea procesiunii, Sfântul Epitaf este dus în Sfântul Altar, fiind așezat pe Sfânta Masă. Aici va rămâne în toată perioada pascală până în ajunul sărbatorii înălțării Domnului când este așezat la locul său în biserică.