Sfântul Ion 2021. Tradiţii şi superstiţii. De ce este bine ca, în dimineaţa praznicului, să te stropeşti cu agheasmă nouă

Sfântul Ioan Botezătorul este prăznuit, anual, la data de 7 ianuarie. Acest mare sfânt al creştinătăţii este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naște copii sănătoși.

06 ian. 2021, 09:48
Sfântul Ion 2021. Tradiţii şi superstiţii. De ce este bine ca, în dimineaţa praznicului, să te stropeşti cu agheasmă nouă
Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Ion

Sfântul Ion 2021. Ziua Sfântului Ion Botezătorul reprezintă încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. Această sărbătoare mai este cunoscută și sub denumirile “Sânt-Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”, potrivit traditii-superstitii.ro

Sfântul Ion 2021. De ce este bine să te stropeşti cu agheasmă în dimineaţa praznicului

Acestei mari sărbători a creştinătăţii îi sunt specifice o mulţime de tradiţii şi superstiţii care aduc noroc şi sănătate celor care le respectă. Ziua de Sfântul Ion este o zi a bucuriei şi se spune că cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.

În unele regiuni, oamenii celebrează ziua Sfântului Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele din gospodărie de fiarele sălbatice.

Citeste si MESAJE de SFANTUL ION 2021. Cele mai frumoase mesaje de Sfantul Ioan 2021

Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli pe tot parcursul anului.

Sfântul Ion 2021. Tradiţia Iordănitului şi a Iordănelii

În ziua praznicului acestui sfânt există obiceiul “Iordănitul femeilor”,  care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o una dintre ele şi fiecare aduce mâncare și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se “iordănesc”.

Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este “Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și, la finalul Sfintei Liturghii, stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

Sfântul Ion 2021. Ziua în care nu se bea vin roşu

Potrivit tradiției, în 7 ianuarie nu se bea vin roșu, pentru că acesta amintește de martiriul Sfântului Ioan.

Citeste si Descoperire epocală, a fost găsit locul unde a fost decapitat Ioan Botezătorul. Ringul de dans al Salomeii, scos la lumină după aproape 2.000 de ani

În Bucovina, la porțile tuturor celor care poartă acest nume, se pune un brad împodobit, iar aceștia dau o petrecere cu lăutari, iar în Transilvania cei care poartă acest nume sunt purtați cu mare alai prin sat până la râu, unde sunt botezați sau purificați.

Conform tradiției, după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul, iar temperaturile încep să crească.