Sfântul Vasile 2021. Tradiţii şi superstiţii care trebuie respectate pe 1 ianuarie pentru atragerea sufletului-pereche

Sfântul Vasile 2021. Prima zi a noului an este bogată în tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă pentru a le merge bine, pentru a fi feriţi de cele rele, pentru a fi sănătoşi şi a avea noroc. Dar acestei zile îi sunt specifice şi o serie de ritualuri pentru găsirea sufletului-pereche.

31 dec. 2020, 22:05
Sfântul Vasile 2021. Tradiţii şi superstiţii care trebuie respectate pe 1 ianuarie pentru atragerea sufletului-pereche
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile. Sursa FOTO: newsmaker.ro

Sfântul Vasile 2021. Tradiția populară ne spune că există zile ale anului în care natura are puteri magice, scrie traditii-superstitii.ro. Ziua Sfântului Vasile este una dintre acestea. În această zi, descântecele, incantațiile, ritualurile le sunt de mare folos celor care doresc să se aşeze cât mai repede la casa lor.

Sfântul Vasile 2021. Ritualuri pentru a afla dacă vei avea un soţ bogat sau sărac

În această zi, fetele pun punți pentru a visa bărbatul cu care se vor căsători. Punțile sunt făcute din rămurele de măr dulce, construite din două crenguțe, care sunt apoi plasate în locuri ascunse. De ele se leagă un mănunchi de busuioc, o pară de argint legată cu un fir de ață roșu, un inel, o batistă și un șir de mărgele.  Tradiția românească spune că dacă puntea este plină de brumă, atunci fata se va căsători cu un bărbat bogat, iar dacă puntea nu are brumă, atunci se va căsători cu unul sărac.

De asemenea, fetele care vor să-şi afle ursitul trebuie să pună busuioc la ghizdurile fântânii. Dacă a doua zi găsesc busuiocul cu promoroacă, atunci se vor mărita în acea iarnă.

Sfântul Vasile 2021. Cum să te căsătoreşti chiar cu cel pe care ai pus ochii

În unele regiuni ale țării, în noaptea Sfântului Vasile fetele nemăritate îşi pun sub pernă două bileţele: unul cu numele lor, altul cu numele băiatului pe care îl vor ca soț. Dimineața, tinerele scot de sub pernă unul dintre bileţele. Dacă nimeresc biletul cu numele băiatului atunci se vor căsători cu acesta în acel an, dacă nu, atunci o vor face mai târziu.

O altă tradiție este aceea în care fata sau flăcăul, legați la ochi, se duc până la gardul ocolului și numără parii de la 9 până la 1, adică invers, apoi leagă parul numărul 1 cu un fir de ață roșie. Dimineața se vor duce să îl caute, iar dacă parul e drept atunci soțul va fi frumos, mândru și bogat. Dacă parul are noduri atunci va fi bătrân și arțăgos, iar dacă parul e strâmb atunci va fi urât și pocit.

Sfântul Vasile 2021. Cum afli dacă te vei căsători în anul în curs

Tânăra care vrea să afle dacă se va mărita în cursul anului sau în anii viitori trebuie să meargă în cotețul porcilor sau în grajdul vitelor. Aici va trebui să dea cu piciorul într-un porc sau într-o vită și să rostească următoarele cuvinte:  “hui etimp” (anul acesta), “hui atimp” (anul viitor), “hui dincolo deatimp” (al doilea an).

Dacă porcul grohotește, iar vita se mișcă la prima strigare, atunci fata se mărită în lunile care vin, iar dacă se mișcă la a doua sau la a treia strigare atunci fata se va mărita peste un an sau doi. Dacă se întâmplă să nu se miște, fata va mai avea de așteptat câţiva ani.