Sfârşitul războiului din Ucraina nu se întrezăreşte, potrivit unui expert britanic: „Pentru asta ar fi nevoie ca Putin să fie dat deoparte şi nu există niciun semn în acest moment”

Lawrence Freedman este un istoric britanic specializat în relații internaționale, politică externă și strategie, care a scris mai multe lucrări despre Războiul Rece și operațiuni militare. Acesta nu crede că un acord de pace între Ucraina şi Rusia este posibil în viitorul apropiat.

01 feb. 2023, 09:32
Sfârşitul războiului din Ucraina nu se întrezăreşte, potrivit unui expert britanic: „Pentru asta ar fi nevoie ca Putin să fie dat deoparte şi nu există niciun semn în acest moment”

Într-un interviu dat la Radio Europa Liberă, el consideră că un acord de pace complet în Ucraina este aproape imposibil în acest moment, iar Putin nu are nicio șansă să câștige războiul.

Expertul în politică externă a spus că este puțin probabil ca Rusia să-și atingă obiectivele inițiale în Ucraina, care erau să cucerească Kievul și să răstoarne guvernul ucrainean, potrivit RFERL.

„Ucrainenii au mai multe șanse de câștig decât rușii, care cred că nu au avut nicio șansă în ceea ce privește obiectivele lor inițiale”, a spus el.

Freedman a mai sugerat că Ucraina ar putea împinge forțele ruse din Ucraina, adăugând că recuperarea cu succes a Crimeii ar echivala cu o mare înfrângere pentru președintele rus Vladimir Putin.

„Dacă Ucraina ar putea să împingă forțele ruse din toată Ucraina, ar fi o înfrângere. Nu este cu totul imposibil, dar cred că în acest moment este foarte dificil”, a spus el, adăugând: „Cred că dacă ar fi să piardă Crimeea, ar fi fără echivoc, o mare înfrângere pentru Putin”.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski, un nou mesaj vitriolant la adresa Rusiei: „Ne vom apăra în faţa pregătirilor ocupantului de revanşă”

Întrebat dacă Putin poate pune capăt războiului din Ucraina, fără ca obiectivele Rusiei să fie atinse, Freedman a răspuns: ”Cred că îi este foarte greu, pentru că de îndată ce o să se termine, există o socoteală. Și costul acestui război va trebui să fie pus în raport cu orice a fost câștigat”.

Expertul britanic compară războiul din Ucraina cu alte conflicte din istorie. ”Așadar, lecția de bază a războaielor este că sunt mai ușor de început decât de terminat. Trebuie să țineți cont de faptul că acest război, în practică, a început în 2014.

Un acord de pace complet îl găsesc aproape imposibil de văzut în acest moment, din cauza reparațiilor ulterioare, a problemelor crimelor de război. Pentru a pune capăt acestui război, ai nevoie de un alt guvern la Moscova sau ai nevoie de Putin lăsat cumva deoparte. Și nu există niciun semn de asta în acest moment”, a spus Freedman.

El este convins că Putin și Rusia nu pot câștiga războiul din Ucraina. ”Nu cred că Rusia ar putea câștiga o victorie totală, pentru că nu văd cum poate subjuga Ucraina acum. Din punct de vedere militar, cred că există doar opțiuni limitate pentru Rusia, dar ar putea încerca. Nu aș vrea să mă grăbesc dacă aș fi Ucraina. Nu cred că Rusia are multe șanse la o nouă ofensivă majoră”, a concluzionat istoricul.

Citeşte şi: Rusia îşi continuă ofensiva în Ucraina. Peste 40 de localităţi lovite de artileria rusă