Sfaturi pentru şoferi, marele pericol care pândeşte pe şosele în aceste zile

Publicat: Luni, 22 Iunie 2020 20:28 // Actualizat: Luni, 22 Iunie 2020 20:32 // Sursa: romaniatv.net

A plouat aproape zilnic în această lună iunie, iar numărul accidentelor este şi el considerabil. Specialiştii avertizează cu privire la un mare pericol de care şoferii ar trebui să ţină seama, acvaplanarea.

Atunci când conduceți pe drumuri umede cu viteză mare, se poate acumula o pană de apă între anvelopă și suprafața drumului. Anvelopa pierde contactul cu suprafața de rulare, iar vehiculul nu mai răspunde la direcție. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de acvaplanare sau hidroplanare.

În cazul în care anvelopele nu pot prinde corect drumul în timpul acvaplanării, această lipsă de tracțiune are consecințe enorme asupra siguranței mașinii. Șoferul pierde efectiv controlul vehiculului și nu este în măsură să frâneze, să conducă sau să accelereze. Acvaplanarea sau hidroplanarea este cel mai probabil să apară atunci când există cantități de precipitații abundente pe suprafața drumului. De asemenea, se poate întâmpla atunci când asfaltul drumului este atât de inegal încât să determine colectarea de bălți mari de apă stătătoare.

Citeşte şi Drumurile din România au fost în 2019 cele mai periculoase din UE

Pentru ca o mașină să acvapaneze trebuie să existe apă în cantități mari pe drum și odată ce există apă stătătoare, riscul de acvaplanare este afectat de trei factori:

Viteza – este întotdeauna important să scădeți viteza atunci când plouă puternic, mai ales dacă este suficient pentru a forma bălți sau apă stătătoare. Acvaplanarea este cel mai probabil să apară la viteze mai mari, iar accelerațiile bruște ar putea provoca acvaplanul.

Banda de rulare a anvelopelor – anvelopele uzate cu o adâncime redusă a benzii de rulare nu vor curăța apa de pe drum la fel de eficient ca și anvelopele mai noi, crescând șansele de acvaplanare.

Nivelurile de apă – cu cât este mai adâncă apa, cu atât mai greu va fi ca anvelopele dvs. să păstreze o aderență constantă. Apa staționată și bălțile pot fi adesea mai adânci decât te-ai putea gândi, așa că conduceți întotdeauna cu prudență.

Cum să evitați acvaplanarea

Planifică-ți călătoria în timp. Fii atent la avertismente pentru condiții meteorologice severe.

Mențineți-vă mersul lin și constant – evitați frânarea aspră și virajele dure.

Verificați-vă regulat anvelopele, asigurându-vă că sunt umflate la presiunea corectă.

Luați în considerare schimbarea anvelopelor înainte ca suprafața de rulare să atingă minimul legal de 1,6 mm, mai ales dacă se apropie iarna când șoselele sunt mai umede.

Băltoacele tind să se formeze pe marginea drumului, de-a lungul trotuarului. Dacă plouă sau există apă stătătoare peste drum, atunci va fi adesea mai puțin adânc spre linia centrală.

Evitați să circulați pe drumuri accidentate sau distruse de vehicule grele. Gropile formate pot fi pline de apă, chiar dacă ploaia s-a oprit.

Citeşte şi Tragedie pentru o familie din România. O şoferiţă româncă de TIR a murit într-un cumplit accident în Franţa

Ce să faci dacă acvaplanează

Dacă vehiculul dvs. începe să se acvapaneze, trebuie să:

Evitați să apăsați puternic frânele. S-ar putea să fie primul tău instinct de a opri mașina, dar ai putea sfârși prin a-ți pierde controlul și rotirea.

Încetinește ușor , asigurându-te că țineți volanul drept și constant.

Când simți că obțineți mai mult controlul mașinii, frânați pentru a vă reduce viteza.

Nu uitați să luați în considerare distanțele de oprire. Chiar și fără apă stătătoare și fără riscuri de acvaplanare, distanțele de oprire pe vreme umedă vor fi întotdeauna mult mai lungi, pur și simplu pentru că anvelopele dvs. au o aderență mai mică. Păstrați cel puțin de două ori distanța de oprire pe care o puteți face în condiții uscate.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
accidente Romania acvaplanare hidroplanare sfaturi soferi sosea uda
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8744
RON
25 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H