SFATURI simple, care te ajută să ÎNVEŢI uşor. Iată cum poţi fi un ELEV MODEL

Şcoala a început, iar elevii trebuie să se pregătească pentru primele lucrări de control. Deşi la o primă vedere poate părea o activitate nu tocmai plăcută, învăţatul poate să fie şi simplu, dacă se ţine cont de câteva reguli eficiente.

27 sept. 2013, 05:42
SFATURI simple, care te ajută să ÎNVEŢI uşor. Iată cum poţi fi un ELEV MODEL

Pentru a avea succes şi a învăţa uşor este nevoie să înţelegi cu ce te ajută şi de ce înveţi anumite lucruri, materii, etc. De asemenea, explicaţiile adiţionale sau practicabilitatea lor este foarte importantă.

Nevoile omenilor în general şi ale copiilor, elevilor, reprezintă nevoia de sens, adică ceea ce eu învăţ să aibă sens pentru mine ca eu să înţeleg lucrul respectiv. Să înţeleg înseamnă să îl observ, să îl fac, să aibă un corespondent în realitate. Asta are legătură cu aspectul practic al învăţării. Copiii au nevoie să înţeleagă clar de ce învaţă nişte lucruri şi să înţeleagă sensul lucrurilor respective, cu ce îi ajută şi ce impact o să aibă mai târziu în viaţa lor. Este important să li se dea exemple, să li se facă analogii, paralele astfel încât copiii să găsească util ceea ce fac”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Alina Plăişeanu, psihoterapeut.

Memoria funcţionează după nişte principii simple. Cel mai important principiu este repetiţia.

Cu cât informaţia e repetată, cu atât mai mult ea se stochează mai bine şi poate să fie reactualizată. În situaţia asta, sunt importante tot felul de exemple, experimente, schematizări, analogii, paralele cu realitatea, tot ceea ce poate să-mi dea mie sens ca să pot să stochez lucrul respectiv. Toate acestea fac procesul de învăţare mai plăcut şi mai adecvat unor anumite categorii de vârstă. De exemplu, preşcolarii învaţă mult mai uşor animalele dacă se distrează în momentul în care fac ca animalele respective”, explică psihoterapeutul.

Citeşte şi Importanţa activităţilor extraşcolare pentru copii. Sfaturi de la un psihoterapeut

Un lucru esenţial în învăţare este motivaţia internă şi externă. Mai mult, un program, un plan, o ambianţă plăcută, o atmosferă, o muzică bună pot ajuta foarte mult în procesul de învăţare.

Sfaturi eficiente care te ajută să înveţi mai uşor:

  • Asociază imagini cuvintelor. Memorează cuvintele-imagini. Repetă-le în minte.
  • Învaţă cu toate simţurile. Dacă poţi vedea informaţia pe care doreşti să o asimilezi, dacă o poţi atinge, gusta, auzi, mirosi, este mult mai probabil să reţii ceea ce înveţi.
  • Învaţă prin a face legături cu ceea ce ştiai deja. Ataşează noile informaţii la cele pe care le cunoşteai deja.
  • Pune informaţiile în rime şi încearcă să vizualizezi ceea ce încerci să reţii.
  • Memorează iniţialele cuvintelor si formează tot felul de propoziţii.
  • Implică-te emoţional. Emoţia este poarta de acces spre învăţare.
  • Cum să ţii minte numele persoanelor: Spune numele pe care îl ai de învăţat de trei ori în minte. Repetă-l apoi cu voce tare. Foloseşte numele respectiv ca şi cum ai purta o discuţie scurtă cu o persoană cu acest nume. Fă o asociere între numele persoanei şi aspectul său. Cu cât asocierea e mai ciudată, cu atât mai uşor vei reţine numele.
  • Cum să ţii minte o listă de elemente: Pentru aceasta se poate folosi metoda-poveste. Pur şi simplu ia cuvintele pe care trebuie să le înveţi şi fă o povestioară cu ele.
  • Cum să îţi aminteşti informaţii: Scriind. Este important să şi scrii informaţiile, nu doar să le citeşti. Rescrie-le. Prin scris, informaţiile ţi se vor imprima mult mai bine în memorie. Astfel atunci când închizi ochii vei putea „vedea” ideile scrise. Foloseşte culori, post-it-uri, imagini, trage linii între informaţii pentru a le asocia. La istorie, de exemplu, poţi asocia evenimentele din trecut cu unele noi, cu poveşti din zilele noastre.
  • Unii cercetători recomandă următoarea succesiune: ascultarea (citirea cu voce tare) a informaţiei (a cuvântului sau a propoziţiei) urmată de reprezentarea grafică a acesteia în următoarele 10 secunde (10 secunde reprezintă durata rămânerii cuvântului în memoria de scurtă durată). De asemenea, prin canalul optic se primesc de 6 ori mai multe informaţii decât prin canalul auditiv.
  • Este ideal să fie auzite cuvintele şi, aproape concomitent, să fie văzute scrise (să fie pronunţate de receptor şi scrise de către acesta). Cuvintele auzite se reţin în proporţie de 20%, cele scrise în proporţie de 30%, iar cele auzite, văzute, scrise şi pronunţate sunt reţinute în proporţie de 70%.
  • Reformularea informaţiilor (de exemplu, traducerea în cazul limbilor străine) este foarte importantă.
  • Prin consecvenţă şi perseverenţă 50% din efortul necesar învăţării este realizat.

Timpul de învăţare este de maximum 50 de minute, cu pauză de 10 minute, cca. 3-4 şedinţe zilnic. La început, este recomandat să se abordează subiectele grele. De asemenea, este indicat să se grupează subiectele în funcţie de similitudine.

Citeşte şi Vrei să înveţi o limbă străină? Iată cea mai uşoară metodă