Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel 2022. Ziua în care cerurile se deschid şi dorinţele devin realitate. Ce este bine să ţii în buzunare în această zi ca să fii ferit de probleme

Pe 29 iunie, creștinii ortodocși prăznuiesc marea sărbătoare a Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Cei doi apostoli au propovăduit învățăturile lui Hristos contribuind astfel la formarea Bisericii Lui Hristos.

28 iun. 2022, 23:48
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel 2022. Ziua în care cerurile se deschid şi dorinţele devin realitate. Ce este bine să ţii în buzunare în această zi ca să fii ferit de probleme
Tradiţii de Sfinţii Petru şi Pavel

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel 2022. Acestei mari sărbători a creştinătăţii îi sunt specifice numeroase tradiții și obiceiuri, păstrate încă în anumite regiuni ale țării. În această zi, credincioșii merg la biserică cu mere, colivă, colaci și miere în faguri pentru a fi sfințite. După slujbă, le împart în memoria celor dispăruţi.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel 2022. Ziua în care cerurile se deschid

Se crede că, în această zi de mare sărbătoare, cerurile se deschid și Sfântul Petru poate fi zărit pentru o clipă așezat în dreapta Tatălui.

Sânpetru de vară indică și miezul verii agrare sau perioada secerișului. Sfântul Petru este cunoscut și ca patronul agriculturii. Este un bun prilej pentru gospodari să calce ceapa și usturoiul, pentru a avea roade din belșug.

De asemenea, se crede că atunci când Sânpetru plesnește din biciul său, ies scântei ce cad și se transformă pe pământ în licurici, potrivit traditii-superstitii.ro

O altă legendă populară spune că, atunci când oamenii se îndepărtează de credinţă, Sf Petru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina asupra acestora, mărunţind-o, ca să nu-i pună pe oameni în mare pericol.

Citeste si MESAJE de Sfinţii PETRU şi PAVEL 2022. Cui trebuie să-i spui miercuri „La mulţi ani!”. Urări frumoase pentru onomastică

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel 2022. Ce este bine să ai în buzunar azi ca să fii ferit de necazuri

Superstițiile specifice acestei zile sunt legate fie de vreme, fie de belșugul recoltelor sau pentru menținerea sănătății.

  • Pentru a fi ferit de cele rele, în ziua de Sânpetru, poartă usturoi și pelin în buzunare;
  • Sfântul Petru se poate supăra pe cei ce nesocotesc această zi de sărbătoare și poate arunca cu tunete și grindină peste culturi;
  • Nu este bine să scuturi merii înainte de 29 iunie, căci poate cădea cu grindina peste holde;
  • Pentru a nu se înmulți pistruii și petele de pe față spală-te cu apă la miezul nopții, când vor cânta cocoșii;
  • Despre cuci se spune că se transformă în şoimi în această zi, ei revenind la forma lor originala în ziua Bunei Vestiri.
  • Femeile nu ar trebui sa mănânce mere până în această zi, pentru a se feri de boli;
  • Dacă va tuna în ziua de Sânpetru, nucile sau alunele nu vor avea miez.

Citeste si De ce nu e bine să pupi icoanele. Părintele Calistrat: „Nu e un gest de credinţă superautentică. Nu faci decât să descompui cu saliva compoziţia chimică a culorilor”