SFINTII CONSTANTIN SI ELENA. Ce să nu faci sub nicio formă pe 21 mai. Atenţie şi la animalele de companie

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt prăznuiți anual pe 21 mai. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. De numele celor doi se leagă acceptarea creștinilor în vechiul Imperiu Roman.

20 mai 2019, 06:34
SFINTII CONSTANTIN SI ELENA. Ce să nu faci sub nicio formă pe 21 mai. Atenţie şi la animalele de companie

Se spune că înaintea bătăliei cu Maxențiu, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă, având inscripționate cuvintele „in hoc signo vinces” (prin acest semn vei birui). Iisus Hristos i-a apărut apoi în vis și i-a spus să pună acest semn pe steagurile soldaților. Constantin a câștigat bătălia, a devenit împărat.

MESAJE CONSTANTIN SI ELENA. Cele mai frumoase mesaje de Sf. Constantin şi Elena

Imediat ce a venit la putere, Constantin a pus capăt persecuțiilor creștinilor în teritoriile sale, impunând nu numai toleranță, ci și restituirea bunurilor creștinilor. 

Împărăteasa Elena, mama lui Constantin, este cea care a reușit să descopere crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Ea a zidit și Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte sfinte biserici.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Împărați Constantin și Elena

În această zi, casele se stropesc cu agheasmă și tămâie, întrucât se crede că acest lucru alungă duhurile rele. În unele zone ale țării, se face un mare foc în curte, iar animalele gospodăriei sunt trecute prin acest fum, pentru a fi ferite de rău. Se mai crede și că acest fum îi ajută și pe gospodari, prin îndepărtarea forțelor malefice care îi amenință.

O superstiție cunoscută spune că tot ce se seamănă astăzi se va usca. Tot de Constantin și Elena, se stabilesc unde se vor amplasa stânele și cine le va păzi.

În fiecare casă ar trebui aduși cel puțin trei bujori înfloriți, pentru că famila să aibă un an fericit de acum încolo, plin de liniște. Femeile duc bujorii și la biserică, unde îi așează la icoană Sf. Împărați Constantin și Elena. În unele zone rurale, gospodarii pun un vas cu lapte în mijlocul camerei, adunând toți membrii familiei în jurul vasului. Apoi, încep să bată cu linguri de lemn în vas, pentru a alunga duhurile necurate. 

Ce să nu faci de Constantin și Elena

În această zi, muncile câmpului sunt interzise cu desăvârșire. Se spune că cei care vor încălca acest obiceiu, vor avea parte doar de pagube tot anul, iar recoltele le vor fi distruse de secetă și de păsări. Nici măcar plantele nu ar trebui udate astăzi, întrucât se spune că acestea se vor ofili.

Vița de vie nu trebuie tunsă astăzi, deoarece se spune că graurii vor mânca strugurii. Nici măcar buruienile sau frunzele uscate nu trebuie înlăturate în ziua de 21 mai.

O altă superstiție spune că gospodarii nu trebuie să își lase câinii pe uliță, pentru că aceștia vor fugi și nu vor mai reveni acasă.

În această zi nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să ceri sau să dai bani cu împrumut. De asemenea, nu se spală, nu se coase și nu se fac alte treburi în casă.