SFINTII MIHAIL SI GAVRIL 2015: De ce trebuie să aprindem o lumânare în această zi

SFINTII MIHAIL SI GAVRIL 2015: În calendarul ortodox, Mihail şi Gavriil sunt cei care conduc cetele de îngeri şi călăuzesc sufletele oamenilor spre rai.

07 nov. 2015, 17:45
SFINTII MIHAIL SI GAVRIL 2015: De ce trebuie să aprindem o lumânare în această zi

SFINTII MIHAIL SI GAVRIL 2015: Superstiţioşii spun că este interzis, în această zi, să lucrezi sau să faci treabă în casă. Cei care nu respectă acest lucru se vor chinui groaznic înainte de moarte.

Se mai spune că trebuie ca în ziua de 8 noimebrie cei care au oi, trebuie să facă o turtă care trebuie aruncată în ţarc. Dacă pâinea cade cu faţa în sus, vor fi miei mulţi şi sănătoşi. Bătrânii mai spun că de ziua Sfinţilor Mihail şi Gavriil este bine să aprinzi o lumânare ca să ai lumină şi pe cealaltă lume.

Atunci când viaţa unui om este în cumpănă, Arhanghelul Mihail îşi face apariţia lângă patul suferindului. Dacă acestuia îi este sortit să trăiască, îngerul se va aşeza la picioare, iar dacă va muri, se va aşeza la cap.

Sărbătoarea mai este denumită în tradiţia populară şi „vara arhanghelilor”. După această sărbătoare se spune că urmează câteva zile de vreme frumoasă şi caldă. În calendarul ortodox, Mihail şi Gavriil sunt cei care conduc cetele de îngeri şi călăuzesc sufletele oamenilor spre rai.

În ziua de 8 noiembrie se cinsteşte întregul sobor al îngerilor, împreună cu Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.

Arhanghelul Gavril este vestitorul lui Ioachim şi al Anei, părinţii Mariei. Gavriil i-a vestit că o vor avea pe Maria la bătrâneţe. De asemenea, Arhangelul Gavriil a vestit-o pe Fecioara Maria că îl va naşte pe Iisus.

Arhanghelul Mihai este considerat ca fiind căpetenia oştilor cereşti-îngereşti, acela care la sfârştiul lumii va lupta cu diavolul. Despre Arhanghelul Mihai se spune că nu stă în Rai decât în Vinerea Mare şi de Paşte, în restul timpului fiind în misiune pe pământ.

Obiceiuri de Sfinţii Mihail şi Gavriil

În sâmbătă dinaintea zilei Sfinţilor Mihail şi Gavriil se fac praznice pentru pomenirea morţilor, iar finii merg la naşi cu colaci. Ziua de 8 noiembrie mai este numită şi „Năpustitul areţilor” sau „Vara Arhaanghelilor”, care ţine doar o zi. 

„Năpustitul areţilor” vine de la obiceiul ciobanilor de a amesteca berbecii (areţii) cu oile în această zi. Berbecii se „năpustesc” asupra olilor pentru  împerechere şi, de aici, numele de „năpustitul areţilor”.

Pe lângă „Vara Arhanghelilor” mai sunt încă 3-4 zile mai călduroase, între 8 noiembrie şi 25 decembrie, denumite „vara iernii”.

Superstiţii de Sfinţii Mihail şi Gavril

În popor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupra Soarelui şi a Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceştia le fură (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger pe pământ dintr-o dată. Arhanghelul Mihail o ţine şi dă drumul gerului pe îndelete, ca să se obişnuiască oamenii cu el. 

Se mai spune că Arhanghelul Mihail stă la capul omului care trage să moară ca să-i conducă sufletul în Rai. Sau la picioarele omului dacă acesta se va face bine.

Supersiţia spune că dacă faci o turtă şi o arunci între oi la „năpustitul areţilor” şi turta cade cu faţa în sus, vei avea miei mulţi şi sănătăoşi. 

De ziua Sfinţilor Arhangheli Mihai şi Gavril este bine să aprinzi o lumânare ca să ai „lumină” pe cealalată lume. De asemenea, este bine să aprinzi o lumânare pentru cei care au murit fără lumânare, pentru sinicigaşi sau osândiţi. 

Superstiţia spune că cei care lucrează în această zi, se vor chinui mult înainte de moarte.