Show aviatic inedit pe aeroportul din Tuzla. Mii de persoane sunt aşteptate la spectacolul Aeromania

Mii de turişti şi localnici sunt aşteptaţi, sâmbătă, să asiste pe aerodromul din Tuzla la un nou spectacol aviatic din seria „Aeromania”, care va include, pe lângă elemente de acrobaţie aeriană executate de piloţi de renume mondial, şi concerte, un târg de aviaţie, o expoziţie de aeronave.

02 iul. 2016, 09:13
Show aviatic inedit pe aeroportul din Tuzla. Mii de persoane sunt aşteptate la spectacolul Aeromania

Pasionaţii de adrenalină sunt aşteptaţi pe Aeroportul Tuzla, începând cu ora 14.00, la a 10-a ediţie Aeromania, un inedit spectacol de acrobaţie aeriană şi nu numai. Potrivit organizatorilor, ediţia cu numărul zece păstrează standardul cu care şi-a obişnuit publicul. Spectacolul din aer şi de la sol este asigurat de piloţi de acrobaţie de renume mondial, români şi străini, concerte de muzică live, standuri de aviaţie, expoziţii de maşini de epocă şi de fotografie, concursuri, food-court, spaţii de joacă pentru copii, dar şi noi atracţii, scrie Mediafax.

Timp de opt ore, unii dintre cei mai talentaţi piloţi acrobaţi din lume vor executa demonstraţii aeriene. De la această ediţie nu lipseşte lituanianul Jurgis Kairys, multiplu campion european şi mondial la acrobaţie. Figurile create de el – „Roata lui Kairys” (un desen ce seamănă cu roata din parcurile de distracţii) şi „Micul Loop” (un fel de spirală pe cer) vor ţine şi anul acesta ochii aţintiţi către cer.

Nicolae „Mami” Mihăiţă, o legendă printre aviatorii români, este o prezenţă importantă la Aeromania. De peste 60 de ani, planorismul este pentru el un „drog” de care nu se poate lipsi şi îl ambiţionează să participe în continuare la competiţiile naţionale, unde este obişnuit cu podiumul câştigătorilor. La vârsta de 80 de ani, este cel mai în vârstă pilot român care încă zboară.

Hawks of Romania, reprezentanţi ai ţării noastre la evenimente şi competiţii aviatice internaţionale, echipa de paraşutism Blue Wings, dar şi formaţia de două planoare White Wings de la Aeroclubului României vor da culoare evenimentului.

Demonstraţiile militare cu avioane şi elicoptere din flota Forţelor Navale şi a Forţelor Aeriene Române completează programul. Statul Major al Forţelor Aeriene participă cu o grupare de trei aparate MIG 21 Lancer şi trei aparate YAR 330 Puma. La rândul său, Statul Major al Forţelor Navale îşi dă concursul cu trei aparate YAR 330 Puma pentru a demonstra cum se face inserţia şi extracţia rapidă a unei grupe de opt militari. În timpul acestei acţiuni, se va folosi armamentul individual şi se va trage cu muniţie de manevră. A doua acţiune va arata publicului cum se face coborârea salvatorului şi ridicarea cu troliul a unui rănit, folosind targa de salvare.

Mitingul se va încheia cu tradiţionalul număr aviatico-pirotehnic susţinut de Air Bandits, formaţie din care fac parte Jurgis Kairys, Ioan Postolache, Dan Ştefănescu şi Dan Conderman. „Vânătoarea tâlhărească” dintre cei trei Iacări acrobaţi şi Jurgis Kairys simulează o spectaculoasă scenă de luptă aeriană.

Atmosfera neconvenţională de Garden party vine cu o ofertă de nerefuzat: de la bere, grătar, la specialităţi raw-vegan. Aeromania este şi o sărbătoare culinară unde oaspeţii se vor putea delecta cu mititei, cârnaţii ardeleneşti, ceafă de porc şi apetisantele costiţe afumate, alături de care cea mai potrivită băutură este berea rece, din belşug. Nu vor lipsi vitaminele din preparatele raw-vegan, dar nici mâncarea gătită tradiţional, punctul forte fiind fasolea cu ciolan „Spaima cascadorului’, pregătită la faţa locului, pe pirostrii.

Muzica rock, pop rock şi folk va însoţi spectacolul aerian. Printre cei care vor urca pe scena Aeromania şi vor susţine concerte live se numără trupele Zdob şi Zdub, R.O.C.K. şi Mihai Mărgineanu.

Adrenalina va fi „îmblânzită” în zona mai liniştită a expoziţiilor aviatice sau a maşinilor de epocă de la Retromobil, unde vor fi expuse peste 25 de maşini de colecţie.

Printre surprizele din acest an se numără un moment interactiv oferit în deschiderea mitingului aviatic de ansamblul Elpis, constând în dansuri greceşti.

Intrarea publicului general este gratuită, dar vor fi disponibile şi bilete VIP, care asigură intrarea în prima linie a spaţiului public, cu acces special în zona rezervată de terase şi, opţional, servicii incluse – zboruri şi salturi cu paraşuta şi Hangar Party.

Trei autobuze RATC vor circula gratuit în ziua de 2 iulie din Constanţa, până la Aeroportul Tuzla. Maşinile pleacă de la Gara Constanţa la orele 15.00, 15.30 şi 16.00, iar orele de întoarcere sunt 20.00, 20.30 şi 21.00. Autobuzele vor afişa atât inscripţia „CURSĂ SPECIALĂ”, cât şi posterul oficial. Organizatorii au pregătit două intrări şi două terenuri pentru parcare destinate celor care vin cu maşina personală.

Pentru că show-ul aerian depinde de condiţiile meteorologice, va exista şi ziua de rezervă – duminică, 3 iulie 2016.