Şi-a falsificat CV-ul şi a reuşit să ajungă reprezentant în structurile NATO

Un ofiţer suedez care şi-a falsificat CV-ul a reuşit să ajungă reprezentant al ţării sale într-o structură a Alianţei Nord-Atlantice, informaţie dezvăluită miercuri de presa suedeză, citată de AFP.

16 ian. 2020, 19:14
Şi-a falsificat CV-ul şi a reuşit să ajungă reprezentant în structurile NATO

Conform cotidianului Dagens Nyheter, respectivul militar a minţit în CV cu privire la experienţa sa şi şi-a falsificat o diplomă de absolvire a unei şcoli de ofiţeri.

El a ocupat timp de zece ani în armata suedeză mai multe posturi de înaltă securitate, reuşind să devină inclusiv ofiţer de stat major în cadrul NATO la cartierul general al forţelor aliate, SHAPE.

Armata suedeză a recunoscut că acesta a fost ”angajat din greşeală”, dar nu i-a dezvăluit identitatea. El ”a lucrat ca ofiţer suedez de legătură şi cu un sistem informatic folosit în cadrul operaţiunilor militare pentru care forţele armate suedeze dispun de personal”, au mai menţionat într-un comunicat autorităţile de la Stockholm, precizând de asemenea că NATO a fost informată luni cu privire la acest caz, potrivit Agerpres.

Potrivit relatării cotidianului Dagens Nyheter, acel ofiţer, care a obţinut gradul de maior fără să fi avut pregătirea necesară, a fost angajat pentru a se ocupa în anii 2012-2013 de sistemul informatic AMN (Afghanistan Mission Network) al NATO, un sistem utilizat de 48 de state pentru transmiterea reciprocă de informaţii cu caracter militar şi care astăzi nu mai este în folosinţă. Mai mult, anul trecut el a fost selectat pentru a participa la misiunea ONU în Mali, Minusma.

Suedia nu este membră a NATO, dar participă la Parteneriatul pentru Pace şi în ultimii ani şi-a intensificat colaborarea cu Alianţa, mai ales după anexarea Crimeei de către Rusia, responsabilii suedezi temându-se că în eventualitatea unui conflict deschis ţara lor ar putea deveni ţinta unei agresiuni pentru tăierea legăturii maritime a NATO către statele baltice.