Şi-a văzut dreptatea după 28 de ani de procese. Statul român, obligat la despăgubiri

Curtea de Apel Bacău a dat câştig de cauză unui bărbat de 68 de ani care de 28 de ani s-a luptat în instanţele de judecată pentru a-şi demonstra nevinovăţia într-un dosar în care a fost acuzat de tâlhărie şi instigare la mărturie mincinoasă.

24 mart. 2019, 11:31
Şi-a văzut dreptatea după 28 de ani de procese. Statul român, obligat la despăgubiri

Magistraţii Curţii de Apel Bacău au dispus obligarea Statului Român, prin Ministerul de Finanţe, să îi achite lui Gheorghe Holban suma de 225.000 de lei, cu titlul de despăgubiri, drept reparaţii morale şi materiale pentru prejudiciul suferit ca urmare a unei erori judiciare, în baza căreia a fost condamnat în anul 1991, potrivit adevărul.ro.

Decizia Curţii de Apel Bacău este definitivă. În primă instanţă, Tribunalul stabilise cuantumul daunelor la 100.000 de euro, însă, instanţa de control judiciar a decis că 175.000 de lei daune morale, 50.000 de lei daune materiale şi consemnarea vechimii în muncă pentru perioada 1991- 2002 (anul reabilitării efective) sunt suficiente pentru a repara prejudiciul suferit.

În acţiunea înaintată instanţelor, Gheorghe Holban a solicitat 2 milioane de euro despăgubiri, plus salariul aferent pentru perioada 1991-2014 (data introducerii acţiunii civile în instanţă) şi pensie. În motivarea acţiunii, Gheorghe Holban a învederat instanţei că anul 1991 a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni închisoare pentru infracţiunile de tâlhărie şi instigare la mărturie mincinoasă, informează adevărul.ro.

Ulterior, în urma exercitării căilor extraordinare de atac, prin revizuire a fost achitat pentru instigare la mărturie mincinoasă întrucât fapta nu există, fapta de tâlhărie a fost infirmată, a fost achitat pentru furt, şi s-a reţinut o infracţiune de lovire, pentru care a încetat procesul penal ca urmare a prescrierii faptei.

Bărbatul a invocat în faţa judecătorilor că întreg dosarul a fost bazat o înscenare pusă la cale de fosta concubină, cu care se afla în conflict, şi o serie de martori care au oferit declaraţii mincinoase anchetatorilor.