Și securiștii împărțeau mărțișoare în luna martie! Agenții cereau bani grei pentru a le oferi daruri surselor lor Vicky, Geta, Lili sau Mioara| DOCUMENT

Martie este luna mărțișorului, iar în această perioadă românii, în special, domnii le oferă domanelor acest simbol al primăverii. Deși pare greu de crezut acest obicei vechi de zeci de ani era păstrat inclusiv de agenții Securității comuniste.

04 mart. 2024, 10:01
Și securiștii împărțeau mărțișoare în luna martie! Agenții cereau bani grei pentru a le oferi daruri surselor lor Vicky, Geta, Lili sau Mioara| DOCUMENT
Și securiștii împărțeau mărțișoare în luna martie!

Și securiștii împărțeau mărțișoare în luna martie! Recent, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a publicat două documente care datează încă din vremea dictatorului Nicolae Ceaușescu care atestă faptul că și securiștii împărțeau mărțișoare.

Citește și Amintiri din Epoca de Aur. Cum își petreceau românii Revelionul și ce nu le lipsea Securiștilor de pe masă festivă. DOCUMENT

Și securiștii împărțeau mărțișoare în luna martie!

Aceste documente sunt, de fapt, două cereri prin care agenții Securității cereau bani grei pentru mărțișoare ce urmau să fie oferite unor doamne și domnișoare pe care le numeau surse.

Într-una din cereri sunt trecute și câteva nume care urmau să primescă aceste simboluri ale primăverii. Bineînțeles că aceste nume erau conspirative precum: ”Lili”, ”Geta”, ”Vicky” , ”Dana” sau ”Mioara”.

”Ştim cu toţii cât de dificil este, uneori, să găsim mărţişorul perfect pentru mamă, soţie, iubită, fiică, colege sau amice. De cele mai multe ori, ne confruntăm cu o adevărată provocare, dar una de care ne bucurăm cu toţii în fiecare an.

Suntem siguri că tot o provocare era și pentru ofițerii de securitate care alegeau, de Mărțișor, să își arate prețuirea pentru doamnele și domnișoarele cu care interacționau în munca de securitate.

Cu atât mai mult cu cât „bugetul” pe care îl alocau făcea parte din categoria „cheltuielilor informative speciale”.

Revenind în timpurile noastre, vă dorim, dragi @urmăritoare, o primăvară frumoasă şi sperăm să primiţi cât mai multe flori şi mărţişoare cât mai speciale din partea celor care vă preţuiesc cu adevărat şi nu aşteaptă nimic în schimb de la voi.

Cu atât mai puţin note informative”, au scris reprezentanții CNSAS într-o postare pe Facebook.

Ion Țiriac, colaborator al Securității cu acte în regulă!

De-a lungul timpului, au apărut mai multe informații legate de colaborarea lui Ion Țiriac cu Securitatea, sub numele conspirativ de ”Titi Ionescu”. Recent, în spațiul public, a apărut un document care dovedește că fostul mare sportiv a fost într-adevăr informatorul serviciului de informații din România, în perioada comunistă.

Potrivit raportului-document care propunea recrutarea lui fostului tenismen ca agent, acesta era considerat de fosta Securitate „un element bun, cinstit și atașat regimului”.

Documentul care dovedește calitatea lui Ion Țiriac de informator al Securității a ieșit la iveală după 60 de ani de la semnarea acestuia.

În anul 1963, pe când Ion Țiriac avea vârsta de 20 de ani a semnat un document prin care își lua angajamentul față de fostul serviciu de informații să îi furnizeze diverse date și informații legate de deplasările pe care le făcea în străinătate. Astfel, Ion Țiriac este cel mai cel mai bătrân informator al fostei Securități, în viață.

„Am primit la redacție un document olograf (foto) care atestă faptul că miliardarul Ion Țiriac a devenit informator al Securității încă din 1963”, anunță solidnews.ro.

„Subsemnatul Țiriac Ion născut la 9 mai 1939, în Brașov, fiul lui Ion și al Ecaterinei, cu domiciliul în București, Str. Doamnei nr. 5, față de organele de securitate îmi iau următorul angajament:

Să ajut aceste organe în mod benevol, conștient fiind de faptul că îmi ajut patria cu anumite date ce interesează securitatea statului cu ocazia deplasărilor pe care le fac în străinătate.

Deasemeni consimt să păstrez cu strictețe acest secret, conștient fiind de faptul că divulgarea lui constituie secret de stat și se pedepsește de legile RPR.

Nu voi discuta acest lucru cu nimeni, inclusiv rude apropiate sau depărtate.

Notele pe care le voi da le voi semna cu numele de Titi Ionescu.

11.07.1963”, a scris Ion Țiriac în angajamentul publicat de solidnews.ro.

Citește și Începe procesul ”Dosarului Revoluției”. Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, acuzaţi de ”săvârșirea infracțiunilor contra umanității”