Sibienii nu au spital municipal din cauza neînţelegerilor dintre primar şi preşedintele CJ

Municipiul Sibiu se numără printre puţinele din ţară care nu au un spital municipal, majoritatea pacienţilor din judeţul Sibiu şi din judeţele limitrofe se tratează zilnic, fie la medicul de familie, fie în una din secţiile celui mai mare spital de stat din judeţ, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, în timp ce primarul municipiului, Klaus Iohannis şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, nu reuşesc să rezolve problema unui viitor spital nou, de stat, în oraş.

21 mai 2013, 12:53
Sibienii nu au spital municipal din cauza neînţelegerilor dintre primar şi preşedintele CJ

Preşedintele CJ Sibiu a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că nu e treaba sa, să investească într-un nou spital de stat în municipiul Sibiu, ci a primarului Iohannis, potrivit Agerpres.

„Eu cred că suntem într-o pasare, într-un ping-pong cu această problemă. Problema este discutată de domnul primar Iohannis cu domnul prim-ministru. Împreună cu prefectul judeţului, am promovat un proiect de hotărâre pentru transferul terenurilor. El se află la Guvernul României, la Ministerul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale şi îşi urmează cursul. Nu sunt eu cel care trebuie să rezolv. Eu am fost iniţiatorul acestui proiect în urma unei înţelegeri dintre domnul primar şi domnul prim-ministru”, a explicat preşedintele CJ Sibiu.

Preşedintele CJ Sibiu spune că a discutat cu premierul Ponta şi cu ministrul Apărării de mai multe ori pentru a face schimbul de terenuri necesar la Sibiu pentru construcţia unui nou spital de stat, la periferia municipiului, pe un teren care acum aparţine armatei.

Ioan Cindrea crede că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, trebuie să construiască noul spital din municipiul reşedinţă de judeţ, considerând că este promisiunea lui Iohannis.

„Este în curs de soluţionare acest lucru. Eu cred că domnul primar, prin funcţia politică de prim-vice al PNL-ului, are pârghii mult mai puternice decât mine să soluţioneze această problemă şi cred că va face acest lucru. Eu cred că domnul primar în fiecare luni este în Bucureşti şi ar trebui să se ocupe de această problemă fiindcă îşi doreşte această problemă, s-a angajat că va găsi fonduri nu guvernamentale, alt tip de fonduri pentru a construi un spital. Eu mă ocup de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă”, a declarat Ioan Cindrea.

Mai mult, preşedintele social-democrat al CJ Sibiu s-a declarat surprins de ultimele declaraţii ale primarului liberal al municipiului Sibiu în legătură cu noul spital.

„Mă surprind asemenea declaraţii în care se spune că eu trebuie să rezolv această problemă. Mai departe, este problema Guvernului. O să discut şi cu domnul primar. Eu nu m-am angajat că voi construi un spital. Eu am spus-o întotdeauna că în condiţiile actuale obligaţia preşedintelui Consiliului Judeţean şi a Consiliului Judeţean şi a banilor Consiliului Judeţean să modernizeze Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă existent, Spitalul de Psihiatrie şi Spitalul de Boli Pulmonare. Cred că trebuie să ne ocupăm de ceea ce avem, nu să visăm la spitale noi”, a replicat Ioan Cindrea.

În urmă cu aproape o săptămână, primarul municipiului Sibiu declarase într-o conferinţă de presă că preşedintele CJ Sibiu a promis în campania electorală noul spital pentru sibieni. „L-am ales, să o rezolve”, a spus atunci Iohannis.

Deocamdată, nu există nici terenul pentru noul spital de stat din municipiul Sibiu. În prezent, există dorinţa primarului Iohannis şi nu numai, a mai multor politicieni, de a se construi în oraş, un spital nou. Iniţial, politicienii au promis un spital regional, ca ulterior nimeni să nu mai promită nimic sibienilor.

În condiţiile în care nu se ştie dacă în următorii zece ani sibienii vor avea un spital nou de stat chiar în curtea celui mai mare spital public din judeţ, în acest an s-a deschis cel mai modern spital privat din Sibiu, datorită investiţiei unui doctor, om de afaceri, dotat mult peste secţiile învecinate, din clădirile vechi, ale spitalului public.