Silvio Berlusconi, fostul premier italian, se pregăteşte să candideze în alegerile europene

Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, se pregăteşe să revină pe scena politică italiană, anunţând în ciuda vârstei sale de 82 de ani şi a scăderii în sondaje că va candida la alegerile europene din luna mai.

17 ian. 2019, 20:30
Silvio Berlusconi, fostul premier italian, se pregăteşte să candideze în alegerile europene

„La o vârstă frumoasă aşa cum este a mea, m-am decis în mod responsabil să vin într-o Europă căreia îi lipseşte o viziune profundă asupra viitorului lumii”, a declarat fostul şef al guvernului cu ocazia unei întâlniri de campanie a partidului său, Forza Italia (FI, de dreapta) dedicată alegerilor regionale din Sardinia.

Magnatul octogenar al presei s-a implicat în campania FI pentru alegerile legislative din martie 2018 în Italia, dar nu a putut să participe personal la această campanie din cauza unei condamnări penale pentru fraudă fiscală.

În demersurile sale, el a fost eclipsat de aliatul său mai tânăr, Matteo Salvini, patronul Ligii (extrema-dreaptă), care l-a surclasat în sânul coaliţiei  (17 la sută contra 14 la sută pentru FI) în urma scrutinului şi s-a aliat cu Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), pentru a guverna.

În urma acestor evoluţii, Liga a depăşit în sondajele de opinie pragul de 30 la sută din intenţiile de vot, în timp de FI s-a prăbuşit sub 10 la sută.

Citeşte şi Berlusconi află verdictul CEDO privind condamnarea sa de şase ani de ineligibilitate

Cu toate acestea, miliardarul octogenar nu vrea să se dea dat bătut, chiar dacă a trecut şi printr-o operaţie pe cord deschis, în 2017 şi are încă mai multe dosare penale în justiţie, între care şi petrecerile aşa-numit „bunga-bunga”, cu orgii sexuale.

„Pot să joc un rol important. Cu experienţa şi cunoştinţele mele şi cu puterea de convingere, cred că voi putea juca un rol important, făcându-i pe cetăţenii europeni să înţeleagă că riscăm să ne  îndepărtăm de valorile occidentale”  şi de a fi „dominaţi de un imperiu chinez ale cărui convingeri şi valori sunt cu totul altfel de cele ale noastre”, a mai spus Berlusconi.

Statornic coaliţiei de dreapta împreună cu Salvini care conduce mai multe regiuni şi oraşe mari, Berlusconi a făcut obiecţii faţă de M5S. El a afirmat că Mişcarea este dirijată de „oameni fără experienţă şi fără competenţe. Ei seamănă cu membrii stângii comuniste din 1994”, când omul de afaceri s-a lansat în politică.

.