Simina Tănăsescu, consilier prezidenţial, despre revizuirea Constituţiei: Pare a fi un al doilea început

Consilierul prezidențial Simina Tănăsescu a afirmat joi că Administrația Prezidențială are ca principal obiectiv înțelegerea procesului de revizuire a Constituției început, adăugând că o aprofundare a discuției legate de revizuirea legii fundamentale cu societatea civilă este un lucru absolut necesar în contextul actual.

07 mai 2015, 15:02
Simina Tănăsescu, consilier prezidenţial, despre revizuirea Constituţiei: Pare a fi un al doilea început

„Administrația Prezidențială are ca principal obiectiv înțelegerea procesului de revizuire început, înțelegerea lui inclusiv prin prisma faptului că pare a fi un al doilea început, după ce un prim început de revizuire a avut startul în 2012 și s-a finalizat în 2013. Urmărim cu atenție lucrările actualei comisii comune parlamentare, Administrația Prezidențială este curioasă să afle punctele de vedere ale partidelor, dar și al societății civile. Ar fi bine dacă ar exista mai multe astfel de dezbateri cu societatea civilă”, a spus Simina Tănăsescu la dezbaterea cu tema „Protecția constituțională a drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor”.

Ea a precizat că Administrația Prezidențială cunoaște dezbaterile și raportul forumului constituțional, adăugând că în „foarte mare proporție concluziile se regăsesc și în actualul proiect, însă în forme și faze foarte diferite”.

„Apreciem că o aprofundare a discuției legate de revizuirea constituției cu societatea civilă este un lucru nu doar benefic, ci absolut necesar în contextul actual, când se reiau discuțiile asupra tematicilor generale asupra revizuirii„, a adăugat Tănăsescu.

La rândul său, deputatul liberal Dan Motreanu a susținut că este nevoie de un preambul în cadrul Constituției.

„Aș vrea să vă propun, ca temă de discuție, necesitatea introducerii unui preambul în cadrul Constituției noastre. (…) Consider că este nevoie de un preambul, chiar și astăzi, la 25 de ani de la momentul 1989, pentru că putem clarifica acolo și indica mai bine voința de schimbare și de inovare a societății noastre, cred că putem preciza, concret, elementele noii ordini constituționale și cred că putem explica și marca importanța unor noi valori pe care le dorim introduse în constituția noastră, cum ar fi demnitatea umană. Prin acest preambul putem să decodificăm și să arătăm preocuparea pentru reglementarea efectivă a drepturilor cetățenilor, să arătăm cum protejăm individul în fața oricărei încercări a statului, a individului de a limita, îngrădi sau afecta drepturile și libertățile”, a explicat Motreanu.