Simion Hăncescu (FSLI): Fondul de salarii este undeva la 11 miliarde lei, trebuie văzut dacă va fi o creştere de 56%

Fondul de salarii în Educație este de aproximativ 11 miliarde de lei, în prezent, și urmează să ajungă la circa 17 miliarde de lei până în 2021, însă trebuie văzut dacă în final creșterea va fi de 56%, a afirmat joi, președintele Federației Sindicale Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul întâlnirii de la Ministerul Muncii pe tema proiectului de lege privind salarizarea unitară.

09 mart. 2017, 14:15
Simion Hăncescu (FSLI): Fondul de salarii este undeva la 11 miliarde lei, trebuie văzut dacă va fi o creştere de 56%

„În momentul de față fondul de salarii e undeva la 11 miliarde, trebuie văzut în final dacă va fi o creștere de 56%, așa cum se pare, este evident că sunt aproximativ 6 miliarde de lei în plus, până undeva la 17 miliarde până în 2021, dar dacă vreți, ca și comparație, vă reamintesc faptul că în proiectul legii salarizării, făcut de tehnocrați, era prognozată o creștere a salariului de 33% până în 2022. Oricum, este un progres, față de ce s-a întâmplat anul trecut”, a declarat Simion Hăncescu, potrivit Agerpres.

Președintele FSLI a subliniat că, la momentul actual, sunt aproximativ 5.000 de necalificați în sistem, din cauza salariilor mici din învățământ.

„Este adevărat că este o problemă în sistem, avem aproximativ 5.000 de necalificați în acest moment, din cauza faptului că salariile sunt foarte mici. În momentul de față un profesor debutant câștigă 1.450 de lei net și sperăm că, prin nouă grilă, care se va aplica până în 2021, aceste salarii să crească undeva spre 3.500 de lei, sperăm chiar mai mult”, a precizat Simion Hăncescu.

Întrebat dacă vor fi salarii majorate cu 100%, precum cele din Sănătate, acesta a menționat că este vorba de o creștere medie, undeva la 56%.

Pe de altă parte, referitor la deficitul de personal, președintele FSLI a explicat faptul că nu există nicio clasă fără profesori la catedră.

„Toți elevii au dascăli în momentul de față, nu există nicio clasă fără profesori la catedră, dar sunt, așa cum spuneam, 5.000 de necalificați. Suplinitori sunt mai mulți în sistem, dar atenție, sunt cu studii de specialitate. Fără studii sunt undeva la 5.000 de posturi”, a mai spus acesta.

La rândul său, Marius Nistor, președintele Federației Sindicale Spiru Haret a arătat, însă, că salariile debutanților nu pot crește foarte mult, deoarece există riscul ca un debutant să aibă un salariu mai mare decât un angajat cu vechime.

„Nu poți să crești salariile debutanților foarte mult, pentru că există riscul ca, la un moment dat, debutantul să aibă un salariu mai mare decât un angajat care are definitivatul sau chiar gradul 2, deci lucrurile acestea trebuie evitate. Toți sunt tratați cu cea mai mare atenție, vor fi creșteri salariale corespunzătoare. Important este să corectăm micile funcționalități de ordin tehnic, să vedem legea aprobată și mai departe”, a spus Marius Nistor.

Consultările pe tema proiectului de lege privind salarizarea unitară au continuat joi, când ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, s-au întâlnit cu reprezentanții sindicatelor din Educație.

Discuțiile pe marginea salarizării unitare au început luni, primii chemați la consultări fiind reprezentanții sindicatelor din ordine publică, și au continuat marți cu sindicatele din Sănătate.