Simona Halep a plătit taxe imense către statul român în 2020. O avocată o învaţă cum să achite impozite mai mici!

Simona Halep câștigă aproape 4 milioane de dolari anual din sponsorizări, potrivit revistei Forbes, iar un procent de 10% din această cifră fabuloasă merge către bugetul de stat. Sportiva obține sume colosale și din premii, dar câștigurile provenite din turneele de tenis se impozitează la sursă, în țările în care sunt organizate competițiile.

23 oct. 2020, 11:40
Simona Halep a plătit taxe imense către statul român în 2020. O avocată o învaţă cum să achite impozite mai mici!

Simona Halep a plătit taxe de 400.000 de euro către statul român doar într-un an, iar o expertă în drept sportiv e de părere că impozitarea veniturilor încasate de jucătoarea de tenis din drepturi de proprietate intelectuală este nejustificată.

„Taxele pe care Simona le plătește sunt foarte mari! Având în vedere că statul român ajută foarte puțin mediul sportiv, consider că această taxă este una extrem de mare! Dacă în cazul societăților avem impozit pe venit în funcție de angajați, undeva între 1% și 3%, sportivul de ce trebuie să plătească 10%? Asta în condițiile în care majoritatea competițiilor la care evoluează Simona Halep se desfășoară în afara României. După cunoștințele mele, statul român, cu excepția președintelui federației Ion Țiriac care apare și la competiții, nu i-a acordat niciun sprijin. Ea își plătește antrenor, preparator și așa mai departe”, a declarat Deniss Adam, avocată specializată în drept sportiv, pentru ProSport.

Simona Halep a dat în judecată Guvernul României. Dezvăluire-bombă făcută de Ion Ţiriac

Simona Halep a fost sfătuită chiar de antrenorul Darren Cahill să urmeze exemplul lui Novak Djokovic sau al Elinei Svitolina și să își mute reședința într-un paradis fiscal precum Monte Carlo, dar constănțeanca nici nu a vrut să audă de această variantă. Ar exista totuși o soluție, ceva mai complicată însă, pentru ca Simona Halep să plăteasca taxe mai mici.

„Dacă se consideră prejudiciată și consideră că statul român nu este îndreptățit să îi rețină această sumă, rămâne la latitudinea sportivei cum va proceda. Din punctul meu de vedere, aș merge pe o schimbare a legislației, un memoriu în sensul acesta. Dar memoriul trebuie făcut cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului, Ministerului Finanțelor, iar un proiect nou de lege trebuie să treacă prin Parlament și sunt mai mulți pași de urmat din punct de vedere juridic. Referitor la rezidența fiscală, e greu de luat în calcul. Ar însemna să își mute domiciliul în altă țară. Cunosc fenomenul sportivilor care au procedat astfel, dar eu nu aș fi de acord”, a mai spus Deniss Adam.