Simona Halep, debut cu emoţii la Dubai. S-a chinuit peste două ore cu Ons Jabeur

Simona Halep a câştigat cu 6-1, 2-6, 7-6 (7) primul său meci jucat în turneul de la Dubai, însă pe finalul partidei numărul 2 mondial a avut reale dificultăţi, adversara sa, tunisianca Ons Jabeur, servind pentru meci la 6-5 în setul decisiv. Mai mult, tunisianca a avut şi o minge de meci în tie-break, însă în cele din urmă Halep s-a impus la tie-break cu 9-7, fructificând a patra sa minge de meci.

19 feb. 2020, 14:08
Simona Halep, debut cu emoţii la Dubai. S-a chinuit peste două ore cu Ons Jabeur

SIMONA HALEP-ONS JABEUR LIVE STREAM WTA DUBAI 1-6, 6-2, 7-6 (7). Simona Halep nu a fost în apele ei la primul meci jucat după Australian Open. Confruntată cu o problemă la spate, Halep a evoluat sub nivelul arătat la Australian Open. Deşi nu a impresionat, ea a reuşit să se impună după o partidă de două ore, cu un final dramatic, câştigată la a patra minge de meci, salvând la rândul ei o minge de meci a rivalei.

Exploziv a abordat Jabeur meciul cu Halep. Într-o atmosferă de fotbal sud-american creată mai ales de propriii suporteri, jucătoarea tunisiană înaltă de 1,67 metri a pus pe teren o combinaţie letală de forţă şi tehnică în faţa româncei. Cu un serviciu năprasnic, cu un joc foarte bun de pe fundul terenului, pigmentat cu scurte inteligent aşezate, Jabeur şi-a surclasat adversara în primul set. Tunisiana a condus jocul din ofensivă şi a făcut mai toate punctele, şi pe ale ei şi pe ale rivalei, cu o proporţie covârşitoare a primelor.

Acceptată direct în optimi la Dubai, Halep a intrat greu în meci, nefăcând faţă ritmului accelerat impus de dincolo de fileu. Cu serviciu mediocru, mai ales al doilea, cu o apărare penetrabilă, cu o mişcare insuficentă pentru a ajunge la „proiectilele” primite, fără agresivitate, jucătoarea română nu a contat în primul set.

În setul secund, Halep a schimbat abordarea defensivă, trecând la una cu o mai mare risipă de energie, care i-a oferit o acoperire mai eficientă a terenului. Fără a-şi ridica mult nivelul jocului, sportiva română a fost mai preocupată să returneze în teren mingile şi să facă economie de erori neforţate. Jabeur a continuat să fie agresivă, însă forţa şi precizia ei s-au schimbat radical. Ea a risipit puncte cu generozitate şi fostul lider WTA a revenit în joc. A fost o dereglare neaşteptat de abruptă şi de lungă durată a evoluţiei jucătoarei din Tunisia.

Încurajată frenetic din tribune şi „ajutată” de Simona Halep care nu a lichidat jocul, Ons Jabeur a revenit în prim-plan după ce a fost condusă cu 4-1 în setul al treilea. Ea şi-a regăsit forţa, precizia şi unghiurile ample ale loviturilor, „pofta” de ofensivă şi a fost aproape de a câştiga. Însă experienţa Simonei Halep a împiedicat producerea surprizei turneului, la Dubai.

În setul I, Halep a avut o singură minge de break, la scorul de 1-1, apoi a cedat oate ghemurile până la final, înclinându-se cu 1-6, după numai 26 de minute de joc.

În setul al doilea, Simona Halep a condus cu 3-0, după un break în ghemul secund. Setul s-a jucat în ghemul al cincilea, la 3-1, când Halep a revenit de la 0-40 pe propriul serviciu şi a ridicat scorul la 4-1, apoi la 5-1, cu al doilea break. Chiar dacă a pierdut următorul ghem, pe propriul serviciu, jucătoarea din Constanţa a luat setul, cu 6-2, după mai puţin de o oră de la start.

Simona Halep a acuzat dureri la spate şi a solicitat time-out medical înaintea setului al treilea.

Începutul decisivului a fost simliar cu cel al setului secund. Halep a avut 3-0, după un break la 1-0. Ea a condus apoi cu 4-1, dar la 4-2 a servit catastrofal şi a Jabeur a reuşit un break la 0, tunisiana egalând ulterior la 4. Tot aceasta din urmă s-a desprins cu break, la 5-5, şi a preluat conducerea. În pauză Simona Halep l-a chemat pentru prima dată în această partidă pe antrenorul Artemon Apostu-Efremov (Darren Cahill nu este prezent la acest turneu), apoi a reuşit cel mai bun ghem al ei din meci, egalând la 6, cu un rebreak la 0. În tie-breakl, Halep a condus cu 6-3, dar s-a văzut egalată şi nevoită să salveze o minge de meci, la 6-7. Românca a luat totul apoi şi a pus capăt unui set care a durat cât primele două.

Halep va evolua în faza următoare cu Arina Salablenka din Belarus, locul 13 WTA şi cap de serie numărul 7, care a trecut în optimi, cu 6-4, 6-3, de belgianca Elise Mertens, locul 22 WTA, după o oră şi jumătate de joc. Jucătoarea română conduce cu 2-1 în întâlnirile directe. Ultima partidă a fost câştigată de Sabalenka, anul acesta, în sferturi, la Adelaide, scor 6-4, 6-2.

Calificarea în sferturi este recompensată la Dubai cu un premiu de 50.100 de dolari şi cu 100 de puncte WTA.

La ediţia trecută, Halep a fost eliminată în sferturi de elveţianca Belinfda Bencic, cu scorul de 4-6, 6-4, 6-2. Românca a câştigat ediţia din 2015 a turneului din Emiratele Arabe Unite.