Protest în Piaţa Victoriei. Mii de sindicaliști BNS, la mitingul împotriva transferului contribuţiilor la angajaţi

Blocul Naţional Sindical (BNS) a organizat, marţi, un protest faţă de măsurile fiscale, în Piaţa Victoriei, la manifestaţie participînd în jur de 1.000 de sindicalişti. Protestatarii susțin că prin transferul contribuţiilor de la angajatori la angajaţi, peste 30 la sută din veniturile angajatului vor rămâne la angajator. Mai mult, sindicaliştii susţin că în ianuarie vor declanșa greva generală. 

12 dec. 2017, 07:23
Protest în Piaţa Victoriei. Mii de sindicaliști BNS, la mitingul împotriva transferului contribuţiilor la angajaţi

În jur de 1.000 de sindicalişti, membri ai Blocului Naţional Sindical, au protestat în Piaţa Victoriei din Bucureşti faţă de măsurile fiscală luate de Guvernul Tudose. Protestatarii au ajuns în Piaţa Victoriei cu mai multe autocare.

Oamenii au ţinut un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai, iar ulterior au intonat imnul naţional.

Oamenii sunt nemulţumiţi de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Protestatarii au pancarte cu mesaje precum : „Liviu Dragnea, un mişel, ne-a făcut la portofel”, „Nu merg la culcare, ţara e călcată în picioare”; „Dragnea, nu uita, aşteptam şi cartea ta”; „Noi nu vrem să minţim, vrem să muncim”.

„Am venit din cauza modificărilor noului cod fiscal, care au fost trecute de Guvern. Dorim revenirea contribuţiilor la angajator. Ca mulţime, sigur o sa fim ascultaţi. Nu ne interesează revendicări politice, ci doar fiscale. Vin de la Romaero Bucureşti”, susţine un angajat Romaero Bucureşti, citat de Mediafax.

„Vrem să nu treacă contribuţiile de la angajator la angajat. Momentan acestea sunt revendicările. Vin de la Romaero, singura fabrică care mai exista în Bucureşti”, spune un alt protestatar.

„Am venit, în principal, pentru două revendicări. Ne opunem trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat. Şi ne opunem şi unei prevederi ca sindicatele, la orice negociere pe care o fac cu patronatul, să ia semnături de la toţi membrii sindicatului. Sindicatele sunt constituite ca persoana juridică şi participă la negocieri cu patronatul prin reprezentanţi, au un statut ca orice asociaţie. Asta presupune că pot fi presiuni. Pe termen scurt, dacă guvernanţii nu dau curs protestelor, o să mergem mai departe. Pe termen lung, trebuie să ne exprimăm voinţa şi speram ca într-un final sa îndrepte lucrurile”, spune un participant.

În cazul în care problemele nu vor fi rezolvate, sindicaliștii spun că vor declanșa greva generală în ianuarie. 

„Vom fi aproximativ 3.000 de persoane. Am redus foarte mult numărul din respect faţă de moartea Regelui. Dar vom relua proteste masive de anul viitor faţă de modificările Codului Fiscal”, a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

De altfel, sindicaliştii anunţaseră deja că manifestaţia anunţată pentru 12 decembrie, pe măsurile fiscale, va avea loc doar în Piaţa Victoriei, acţiunea urmând să fie mai restrânsă decât ce anunţată iniţial.

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul bugetului de stat. Proiectul Legii bugetului pe 2018 va intra în Comisia de Buget Finanţe a Camerei Deputaţilor începând de marţi, iar lucrările vor fi finalizate în comisie sâmbăta viitoare.

„Ne vom alătura manifestaţiilor organizate de societatea civilă din România pe legile justiţiei, pentru că în ultima perioadă de timp am văzut foarte multe deraieri în discursurile publice ale liderilor politici, de o parte şi de alta, şi nu trebuie să lăsăm acest subiect să fie tranşat în spatele uşilor închise, pentru că discutăm de soarta tuturor cetăţenilor acestei ţări, nu de un lider politic sau altul. Şi, în egală măsură, să adăugăm, împreună cu societatea civilă, pe lista de teme încă două teme fierbinţi care vizează activitatea noastră, şi anume: faimoasa mutare a contribuţiilor de la angajator la angajat, modificările Codului fiscal şi, în traducere pentru toţi cei care ne urmăresc, modificările Legii 62, care înseamnă de fapt eliminarea îngrădirilor care sunt astăzi în legislaţia naţională asupra drepturilor şi libertăţilor tuturor lucrătorilor din România în a se organiza şi a-şi apăra drepturile şi libertăţile”,  preciza liderul BNS în urmă cu aproximativ o lună.


loading...