Sindicaliştii din industria de apărare au ieşit în stradă şi protestează în faţa lui Klaus Iohannis VIDEO

Aproximativ 400 de sindicalişti din industria de apărare protestează, miercuri, în faţa Palatului Cotroceni, nemulţumiţi de faptul ca media de vârstă a salariaţilor din domeniu a depăşit 50 de ani, dar şi de faptul că producătorii autohtoni de pulberi şi explozibili au dispărut.

25 mai 2016, 09:59

Sindicaliştii, afiliaţi la Blocul Naţional Sindical şi Confederaţia „Cartel Alfa”, îi transmit preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare prin care îi semnalează că industria de apărare, la fel ca şi restul industriei de Securitate, ar trebui să fie în parametrii optimi şi să ofere oricând soluţii pentru armată.

„Vă semnalăm faptul că în ultimii 20 de ani, printr-un cumul de „priorităţi” asumate de decidenţii politici şi militari aflaţi la comanda centrilor de putere, au fost luate decizii care astăzi au dus la intrarea în moarte clinică a industriei româneşti de apărare. Corupţia i-a afectat şi pe cei care ar fi trebuit să ia decizii inteligente astfel încât majoritatea programelor de achiziţii de tehnică militară să fi implicat în mod real o bună parte din industria autohtonă de apărare şi aeronautică, publică şi privată.”, se arată în document.

Protestatarii îi atrag atenţia preşedintelui că armata română este dependentă de importuri, iar industria naţională este în mare parte la nivelul tehnologic al anilor ’75-’80, grevată de datorii generate în principal de încălcări legislative, relatează news.

„Media de vârstă a salariaţilor din sector a depăşot 50 de ani şi, pe cale de consecinţă, majoritatea firmelor vor dispărea în mod natural în aproximativ cinci-şapte ani, prin ieşirea la pensie a ultimilor meseriaşi ce supravieţuiesc astăzi cu salariul minim. Dispariţia producătorilor autohtoni de pulberi şi explozibili a creat o vulnerabilitate uriaşă, generând dependenţă de importuri pentru firmele româneşti producătoare de muniţie. Toate aceste elemente pe care vi le-am menţionat sunt de natură să nască mari semne de întrebare privitoare la capabilităţile României de a reacţiona în momente de criză.”, se mai arată în document.

Protestatarii îi cer preşedintelui să medieze o întâlnire comună de lucru cu primul-ministru şi cu miniştrii responsabili pentru elaborarea unui program pe terme  scurt, care să cuprindă măsuri legislative cu caracter de urgenţă, măsuri financiare, un plan minimal de investiţii şi retehnologizare, cât şi elaborarea unui program dedicat reîmprospătării resurselor umane.

Sindicaliştii mai solicită şi convocarea unei reuniuni a Consiliului Suprem de Apărare a ţării.

Blocul Naţional Sindical a anunţat că, începând de miercuri, va organiza mai multe acţiuni de protest, sindicaliştii din industria de apărare, din agricultură sau din sectorul energetic urmând să picheteze Palatul Cotroceni.


loading...
Partenerii noștri