Sindicaliştii din Institutul Naţional de Statistică pichetează joi Parlamentul şi sediul INS nemulțumiți de salarii

Mai mulți angajați ai Institutul Naţional de Statistică (INS) pichetează joi Parlamentul şi sediul INS, reclamând situaţia salarială discriminatorie.

11 mai 2023, 14:03
Sindicaliştii din Institutul Naţional de Statistică pichetează joi Parlamentul şi sediul INS nemulțumiți de salarii

Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti – SINSB, membru al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, au pichetat joi sediul Parlamentului, apoi sediul Institutului Naţional de Statistică Bucureşti (INS). La protest au participat salariaţii sediului central şi ai Direcţiilor Teritoriale de Statistică din Bucureşti, Alba, Arad, Bacău,  Brăila, Braşov, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Sibiu, Teleorman, Timiş şi Vâlcea.

Sindicaliştii reclamă situaţia salarială discriminatoriie la care sunt supuşi angajaţii Institutului Naţional de Statistică de o lungă perioadă de timp,  susţinând că sunt trataţi ca o categorie inferioară de funcţionari publici, precum şo  nepăsarea totală a factorilor decidenţi faţă de numeroasele notificări, adrese şi acţiuni de protest.

Sindicaliștii din INS cer:

– Aplicarea Memorandumului asumat de Guvernul României în data de 13.07.2022 cu tema „Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Naţional de Statistică şi al Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică”;

– Stoparea discriminărilor salariale la care sunt supuşi angajaţii Institutului Naţional de Statistică din sediul central şi din direcţiile teritoriale de statistică;

– Uniformizarea grilei de salarizare din sediul central şi din direcţiile teritoriale de statistică.

De asemenea, sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti notifică Guvernul României că va declanşa procedurile de întrerupere a activităţii, demers cu implicaţii majore în punerea în aplicare a măsurilor economice şi sociale ale Guvernului sau respectarea termenelor de transmitere a datelor către Eurostat şi alte organisme internaţionale.

Salariaţii, reprezentaţi de către sindicat, solicită asumarea de către conducerea INS a incapacităţii de a gestiona problemele apărute în ultimii ani.

”Toate strategiile şi politicile decizionale sunt elaborate şi fundamentate pe baza analizelor datelor statistice, iar măsurarea rezultatelor implementării acestora la nivel macroeconomic nu se poate face fără să se utilizeze ansamblul de indicatori produşi de statistica oficială şi toate acestea pot fi realizate doar cu ajutorul celei mai importante resurse a instituţiei şi anume resursa umană. Ar fi regretabil să se ajungă la încetarea activităţii ca urmare a ignorării continue de către factorii decidenţi a numeroaselor solicitări ale salariaţilor INS, fapt ce ar duce la încetarea furnizării de date atât pe plan intern cât şi extern (Eurostat). Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti a căutat şi va căuta întotdeauna calea dialogului pentru respectarea drepturilor şi stoparea discriminărilor salariaţilor din INS”, transmit sindicaliştii.

Protestul angajașilor INS vine după ce miercuri sindicaliștii din Educație au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirea în legătură cu salariile. De asemenea, sindicaliții din Sănătate amenință cu greva.